Nieuws

De valkuilen van de annuleringsverzekering

Van trakterende grootouders tot vallende fietsvrienden

maandag 18 juli 2011
De valkuilen van de annuleringsverzekering

Er kan altijd iets gebeuren waardoor een geplande vakantie afgeblazen moet worden. Erg vervelend, maar gelukkig kan een annuleringsverzekering in de meeste gevallen de financiële gevolgen opvangen. Zeker bij een verre reis kan de financiële schade aanzienlijk zijn. Een annulering is geen complexe verzekering, desondanks blijven er vaak onduidelijkheden bestaan. Hieronder drie voorbeelden van vakanties waarbij de situatie bepaalt of de verzekeraar al dan niet overgaat tot het vergoeden van de schade.

Voorbeeld 1: Opa en oma trakteren
Opa en oma De Jong trakteren hun kinderen en kleinkinderen op een zorgeloos weekje vakantie in Toscane. Opa regelt en betaalt de vluchten en het huisje voor de kinderen met hun partners en de kleinkinderen. Het reisgezelschap bestaat zo in totaal uit zes volwassenen en vier kinderen. De reissom komt uit op 5.000 euro. Vlak voor de reis belandt oma echter in het ziekenhuis en zij moet in de vakantieperiode geopereerd worden. De heer De Jong annuleert de reis, krijgt nog 10 procent van de reissom terug van het reisbureau. De overige 90 procent claimt hij op zijn doorlopende annuleringsverzekering.

De annuleringskosten bedragen in deze casus 4.500 euro. Het bedrag dat de reisverzekeraar van de grootouders uitkeert, bedraagt echter slechts 900 euro. Hoewel opa de gehele reis betaalde, is de premie van de annuleringsverzekering gebaseerd op het aantal mensen dat op de polis vermeld staat. In dit geval dus alleen de grootouders en zij krijgen dus 2/10 deel van de annuleringskosten vergoed. De resterende 3.600 euro moeten de meereizende gezinnen claimen op hun eigen annuleringsverzekering. Wordt er een annuleringsverzekering afgesloten enkel voor deze reis, dan kunnen wel alle meereizende personen in één keer verzekerd worden.

Voorbeeld 2: De fietsvrienden
Robert, Maarten en Lars vertrekken voor een drieweekse fietsvakantie naar Frankrijk. Ze betalen ieder 1.500 euro en hebben ieder een eigen doorlopende annuleringsverzekering. Na iets meer dan een week fietsen komt Lars hard ten val en moet terugkeren naar Nederland. Robert en Maarten gaan met hem mee terug. Omdat ze er van de eenentwintig vakantiedagen slechts acht op hadden zitten, belt Maarten met zijn reisverzekeraar om een deel van de reissom terug te vragen.

De reisverzekeraar wil allereerst weten of er contact geweest is met de alarmcentrale van de verzekering voor er tot terugkeer is besloten. Zo niet, dan geen vergoeding. In het laatste geval is het van belang dat Lars een eigen annuleringsverzekering heeft, die ook dekking biedt voor de zogeheten 'niet genoten vakantiedagen.' Lars heeft een betalende annuleringsverzekering, dus ook Maarten mag zijn kosten declareren. De reissom per dag bedraagt € 71,43 (€ 1.500 / 21 dagen). Er zijn 13 niet genoten vakantiedagen, maal € 71,43 = € 928,59.

Let op dat bij reizen in een gezelschap buiten het gezin om, iedereen een eigen verzekering heeft. Stel dat Lars geen annuleringsverzekering had maar Maarten en Robert wel, dan nog hadden Maarten en Robert nergens recht op gehad als zij met Lars waren teruggereisd naar Nederland. Zij mankeren immers niets.

Voorbeeld 3: Wel of niet onverwacht geannuleerd?
Op 1 maart boekt Mieke een 15-daagse cruise voor haar en haar man langs de Scandinavische kust en een stukje Rusland. De reissom bedraagt 4.000 euro. Op 15 maart sluit Mieke een kortlopende annuleringsverzekering af voor de reisperiode. Het schip vertrekt op 1 augustus vanuit Kopenhagen. Twee weken voor vertrek verslechterd de langdurige ziekte van Miekes vader en voelt zij zich genoodzaakt de reis te annuleren om haar vader bij te kunnen staan.

De annuleringsverzekering van Mieke zal de kosten van de annulering niet zonder meer betalen. Dat komt vanwege de zogeheten oud-zeer clausule die zo goed als alle verzekeraars hanteren. Bij de meeste maatschappijen moet een kortlopende annuleringsverzekering binnen 10 tot 14 dagen na de boeking afgesloten worden. Is de annuleringsverzekering buiten die termijn gesloten, dan zal de verzekeraar willen weten hoe de toestand van Miekes vader was op het moment dat zij besloot een annuleringsverzekering af te sluiten. Zo kan er vastgesteld worden of de verslechterde medische toestand van haar vader een onverwachte en dus verzekerde gebeurtenis was. Wordt er wel binnen de termijn afgesloten, dan gaat de verzekeraar uit van een onverwachte gebeurtenis.

Behalve bovenstaande voorbeelden zijn er nog veel meer zaken te bedenken waar je op moet letten bij het afsluiten van een passende annuleringsverzekering. Denk bijvoorbeeld aan het maximaal verzekerde bedrag: belangrijk bij lange en verre reizen. Of bijvoorbeeld de verschillende gedekte redenen van annulering. Meer informatie over een passende annuleringsverzekering is op te vragen via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie