Nieuws

Amerikaans schuldenprobleem naar kookpunt

Internationaal Monetair Fonds waarschuwt de wereld

dinsdag 26 juli 2011
Amerikaans schuldenprobleem naar kookpunt

Stel je hebt je als overheid zo diep in de schulden gestoken dat volgens eerdere afspraken de limiet bereikt is. De schulden mogen niet groter worden en meer geld lenen is ook geen optie. Enorme problemen zijn het gevolg. Salarissen van ambtenaren kunnen niet meer uitbetaald worden en de economie komt krakend tot stilstand. Het is de situatie waar de Verenigde Staten in terecht zijn gekomen. Maar deze situatie raakt ook Nederland. Bijvoorbeeld op onze aandelenbeurs.

Het schuldenplafond van maar liefst 14,29 biljoen dollar (10 biljoen euro) is al bereikt. Tot twee augustus hebben politici de tijd om het tij te keren. Wanneer dit niet lukt, zal de gehele wereldeconomie hier de consequenties van ondervinden. Zo luidt de waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Wat is het probleem?
De schuldenberg is niet alleen een Amerikaans probleem. Wanneer de overheid de hand op de knip houdt, heeft dit gevolgen voor ondernemingen in allerlei sectoren. Een voorbeeld is daarvan is de bouw. Nu al liggen bouwwerkzaamheden op Amerikaanse locaties als vliegvelden stil. Tal van bedrijven lopen hierdoor financiële schade op. Door deze onderzekerheid worden grote investeringen uitgesteld of afgeblazen. Aangezien veel ondernemingen wereldwijd zaken doen, strekt dit dus verder dan alleen het land van 'the stars en stripes'. Een bijkomend probleem is dat veel mensen (tijdelijk) hun baan verliezen. Hierdoor hebben zij minder besteden en remt dit de economie juist in tijd waarin deze al wankelt. Ook beleggers op Europese aandelenbeurzen volgen de ontwikkelingen aandachtig.

Wat is de oplossing?
De gemakkelijkste oplossing is het verhogen van de schuldenlimiet. Met het oprekken van de limiet kunnen de VS weer geld lenen, bijvoorbeeld door staatsobligaties uit te geven. Salarissen kunnen dan weer uitbetaald worden en de machines blijven draaien. Uiteraard is dit geen structurele oplossing. Het is immers vreemd om eerst een limiet te stellen en deze vervolgens bij het bereiken ervan simpelweg ongeldig te verklaren.

Bezuinigen!
Alleen met forse bezuinigingen is het mogelijk de schuldenlast te verlichten. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de Amerikaanse politiek staan de democraten en republikeinen lijnrecht tegenover elkaar. De republikeinen eisen straffe bezuinigingen zonder noemenswaardige belastingverhogingen en gaan niet zonder meer akkoord met een verhoging van de schuldenlimiet. President Barack Obama wringt zich in allerlei bochten om tot een oplossing te komen, waarbij hij naast het landsbelang ook de belangen van zijn partij moet dienen.

Officieel hebben de kemphanen nog tot twee augustus om tot een akkoord te komen. Komt het akkoord er niet dan zal dit gevolgen hebben voor belangrijke handelspartners van de VS. En daar is Nederland er één van.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie