Nieuws

Woningmarkt nog steeds in crisis door overheid

Lezers oordelen

maandag 20 juni 2011
Woningmarkt nog steeds in crisis door overheid

Het is crisis op de woningmarkt, daar bestaat geen twijfel over. Minder duidelijk is wie de aanhoudende crisis nu precies te verwijten valt. Zijn het de banken die aan de basis stonden van de kredietcrisis? Zijn het de makelaars die almaar maar roepen dat er eigenlijk geen probleem is of treft ook de overheid blaam? De redactie vroeg de mening van haar lezers. Deze mening liegt er niet om: de overheid wordt gezien als hoofdschuldige. De banken volgen op een goede tweede plaats.

Zoals blijkt uit de onderstaande uitslag, is 39 procent van mening dat het gedrag van de overheid de aanhoudende woningmarktcrisis veroorzaakt. Opvallend is de milde houding ten opzicht van makelaars. Hypotheekadviseurs wordt het minst verweten. Deze groep wordt gezien als slachtoffer van het systeem, zo kan geconcludeerd worden uit de twee procent aan stemmen. Een deel van de stemmers, 17 procent, wijst geen groep als hoofdschuldige aan geeft aan dat de kredietcrisis zelf de oorzaak is.

Uitslag
Aan de enquête namen in totaal 1.029 mensen deel, met de onderstaande uitkomst als resultaat.

De woningmarkt is nog steeds in crisis door:

  • Gedrag overheid 39%
  • Gedrag banken 34%
  • Logisch gevolg kredietcrisis 17%
  • Gedrag makelaars 6%
  • Gedrag hypotheekadviseurs 2%
  • Weet niet 2%

Bureaucratische taferelen
Overheden staan niet bekend om hun snelle besluitvorming. De woningmarkt is hier een uitstekend voorbeeld van. Na lange onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek, worden ook andere maatregelen niet of traag doorgevoerd. Voor potentiële kopers van een woning zijn de mogelijkheden niet goed afgebakend. Bestaande stimuleringsmaatregelen, zoals koopsubsidie voor starters, heeft de overheid beperkt door een ontoereikend budget. Ook de voortdurende discussie rondom het verstrekken van hypotheken doet het kopersvertrouwen geen goed. Dit kopersvertrouwen is echter essentieel voor een opleving op de woningmarkt.

Nieuwe enquête: Pensioenfondsen moeten de Grieken helpen
Aan de rechterkant van de website is het mogelijk te stemmen op de nieuwe enquête. Hierbij staat de vraag centraal of pensioenfondsen mee moeten betalen om Griekenland er financieel weer bovenop te helpen. De verschillende landen binnen de EU onderhandelen op het moment van schrijven over de voorwaarden rond het leveren van een nieuwe bijdrage aan Griekenland.

Acht u het verstandig om daar de pensioenfondsen bij te betrekken? Geef uw stem!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie