Nieuws

Slechts 22 woningkopers meer dan vorig jaar

Woningverkoop over geheel Nederland:

woensdag 15 juni 2011
Slechts 22 woningkopers meer dan vorig jaar

Over mei van dit jaar registreerde het Kadaster net iets meer woningverkopen dan over dezelfde maand van 2010. Goed nieuws in een woningmarkt waar somberheid de boventoon voert. Toch geldt ook nu dat één zwaluw nog geen zomer maakt. In de voorgaande maanden van 2011 toonden kopers minder interesse dan in dezelfde periode vorig jaar. Een krachtige opleving blijft vooralsnog uit, het beleid van de overheid en de beperkte hypotheekmogelijkheden bij banken speelt de markt nog volop parten.

In totaal registreerde het Kadaster 9.915 verkochte woningen in mei 2011. Deze cijfers hebben betrekking op de daadwerkelijke verkopen die circa drie maanden eerder plaatsvonden. Het Kadaster meet het moment van overschrijving bij de notaris en niet het verkoopmoment dat eraan vooraf ging. De verkopen in mei  (daadwerkelijk dus februari) zijn weliswaar op jaarbasis gestegen, maar die stijging betreft over het gehele land gezien slechts 22 woningen. Wellicht toch nog gelukkig voor de makelaarsverenigingen die sinds enkele weken bezig zijn om de omstandigheden zoveel mogelijk positief te benaderen.  Onderstaand wordt duidelijk dat nog een aardige inhaalslag te maken valt.

Historisch aantal verkopen in mei
Voorop staat dat de stijging van het aantal verkopen positief is. Toch blijkt uit de cijfers dat het aantal verkopen nog ver achter ligt ten opzichte van 2009 (al ná de kredietcrisis van oktober 2008) en daarvoor. In mei 2007 gingen maar liefst 17.419 woningen over in andere handen, ruim 7.500 meer dan afgelopen mei.

Verkopen in mei
2011        9.915 
2010        9.893
2009      10.275
2008      13.871
2007      17.419

Iets meer over voor een woning
Het Kadaster registreerde over deze maand een gemiddelde verkoopprijs van € 240.276. Hiermee gaven kopers gemiddeld € 3.477 meer voor een woning uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook ten opzichte van 2009 is het bedrag nipt hoger. De hogere gemiddelde prijs wordt deels veroorzaakt door een het aantal verkopen van een bepaald type woning.

Vrijstaande woning voor een habbekrats
Met name vrijstaande woningen staan sinds de crisis in de uitverkoop. Zo betaalde een koper voor een vrijstaande woning in mei 2008 circa € 428.908. Ieder opvolgend jaar daalde deze prijs en op dit moment is een vrijstaande woning te koop voor gemiddeld € 374.493. Het lijkt erop dat de prijsdaling van dit type woning nu kopers begint te trekken. In alle maanden van 2011 zijn namelijk meer vrijstaande woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld appartementen, waar kopers juist minder interesse in hadden.

Zeeland winnaar
In het noorden van het land kregen eigenaren van een eigen woning de grootste waardedaling voor hun kiezen. In Overijssel, Friesland en Flevoland daalde de gemiddelde verkoopwaarde met respectievelijk 2,9,  3,2 en 4 procent. Witte raaf is Zeeland, dat met 0,9 procent als enige provincie een plus weet te noteren.

De recente cijfers maken nog niet duidelijk welk effect de overheidsmaatregelen hebben op de woningmarkt. Die maatregelen worden per 1 augustus van kracht. De strenge regels rondom de hypotheekverstrekking en beperkingen aangaande koopsubsidies worden pas zichtbaar in de kadastercijfers vanaf november van dit jaar. Nu al lijkt echter helder dat deze cijfers weinig reden tot blijdschap zullen geven.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie