Nieuws

‘Positief denken helpt de huizenmarkt’

Makelaars hebben oplossing voor dood paard

maandag 6 juni 2011
‘Positief denken helpt de huizenmarkt’

"Wanneer je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, stap dan af en ga te voet verder", luidt een oude indianenspreuk. Onder bestuurskundigen circuleert de grap dat managers altijd eerst andere oplossingen zoeken. Wissel van berijder; stel een commissie aan die het dode paard onderzoekt; bezoek andere landen om te zien hoe daar dode paarden bereden worden; span meerdere dode paarden achter elkaar of stuur de berijder op een cursus 'Hoe om te gaan met dode paarden'. De woningmarkt is een dood paard. Makelaarsvereniging NVM is een positiviteitscampagne begonnen om haar weer in beweging te krijgen.

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker bestaat er een vertekend beeld van de woningmarkt doordat media ongecoördineerd negatieve berichten spuien. Hukker vindt de omstandigheden nog steeds goed en volgens hem zit de oorzaak van de slechte markt tussen de oren. "Kopers zijn schuw geworden. Ze willen dolgraag een andere woning, maar durven uit onzekerheid de stap niet te nemen." De campagne 'Een ander huis is wél mogelijk!' moet die onzekerheid wegnemen en zo potentiële kopers over de streep trekken.

Onzekerheid?
De meest eenvoudige vraag die je kunt stellen is: waar zijn die kopers dan zo onzeker over? Draait het om het voortbestaan van de hypotheekrenteaftrek? Het verkrijgen van een financiering bij de bank? Of is het angst voor behoud van inkomen? Voor- en tegenstanders zijn het er over eens dat de renteaftrek nooit abrupt zal worden afgeschaft, dat is het probleem niet. Voor wat betreft de financiering luidt het devies: lastig maar gewoon proberen. Tot slot trekt de economie inmiddels weer zo hard aan dat de angst om baan en inkomen te verliezen niet groter hoeft te zijn dan in goede marktjaren.

Ongecoördineerd, maar wel terecht
De NVM zou ook in overweging kunnen nemen dat de 'ongecoördineerd negatieve uitlatingen' in de media wel eens steekhoudend kunnen zijn. Geen ongrijpbare onzekerheid, maar concrete obstakels zitten de woningmarkt in de weg. De tienduizenden huishoudens in Nederland die wel willen verhuizen, maar die dat onmogelijk kunnen door de onvermijdelijke overdrachtsbelasting en een waardedaling van hun woning. Of de huiseigenaren die op papier een flinke overwaarde hebben opgebouwd, maar al twee jaar vruchteloos een bord in de tuin hebben staan. Symptomen van een doodzieke markt. Maar in plaats van pleiten voor hervormingen, steekt de makelaarsvereniging geld en energie in 'positief denken'.

Branche-organisatie te soft
Het is hier al vaker betoogd, maar de NVM zou veel beter gebruik moeten maken van haar positie als invloedrijk belangenbehartiger. Ze vertegenwoordigt niet alleen makelaars maar ook indirect de belangen van huizenkopers en -verkopers. Geen politicus die aanstalten maakt om een slecht functionerend systeem duurzaam aan te pakken als de grootste branchevereniging slechts beweert dat het probleem tussen de oren zit.

Binnenkort presenteert het kabinet haar Woonvisie. Een serie maatregelen die de woningmarkt verder moet helpen en waar ook de NVM veel vertrouwen in stelt. Veel nieuws lijkt deze visie echter niet te bevatten. De voorstellen zullen vooral een poging zijn om huren minder aantrekkelijk te maken, zodat meer mensen een eerste stap op de koopmarkt zullen zetten. De conclusie 'dood paard' is al lang getrokken. Helaas betekent dat lang niet altijd het begin van iets nieuws.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie