Nieuws

Ook rente op gewone betaalrekening mogelijk

Na ASN Bank en Friesland Bank nu ook bij SNS

dinsdag 7 juni 2011
Ook rente op gewone betaalrekening mogelijk

Klanten met een betaalrekening bij de SNS bank krijgen vanaf deze week rente op hun positief saldo. De SNS is samen met de ASN Bank en Friesland Bank de enige bank in Nederland die dat doet. De rente bedraagt 1,25 procent voor het saldo tot 5.000 euro. De betaalrekening kost de houder 30 euro per jaar, dat betekent dat bij een gemiddeld saldo van 2.400 euro de rekening gratis wordt. De betaalrekening komt in de plaats van de twee oude betaalvarianten van de bank die weliswaar goedkoper waren, maar geen rente boden. Vorig jaar kapte SNS al het oerwoud aan verschillende spaarrekeningen die nog bij de bank liepen om dat terug te brengen tot een behapbare vijf varianten.

Volgens SNS-directeur Henk Kroeze past een rentevergoeding op de betaalrekening bij de huidige verwachtingen van bankklanten. "Je moet luisteren naar de wensen van je klanten en met je tijd meegaan", zegt Kroeze in dagblad De Pers. Uit onderzoek van TNS-Nipo blijkt dat bijna 70 procent van de Nederlanders rente op positief saldo normaal vindt, ook als het geld niet op een spaarrekening staat. Om klanten van andere banken te verleiden om ook bij de SNS te bankieren heeft de bank een vergelijkingscalculator op de site gezet. Het verschil met staatsbank ABN-Amro is het grootst. Daar betaalt een klant voor een rekening met twee passen 56,40. Bij SNS is de tweede pas gratis.

Luiheid aangemoedigd?
Er is ook kritiek. De rente op spaarrekeningen is over het algemeen veel hoger dan de 1,25 procent op de SNS betaalrekening. Volgens critici maakt de bank mensen lui zodat deze geen geld overboeken naar een beter renderende rekening. SNS probeert dat echter te voorkomen door een functie aan te bieden waarop het saldo automatisch afgeroomd wordt. Wanneer het saldo bijvoorbeeld boven de 3.000 euro uitkomt, kan het meerdere automatisch overgeboekt worden naar de spaarrekening. Volgens de SNS wordt omgekeerde variant ook snel geïntroduceerd, dat het saldo automatisch vanuit de spaarrekening wordt aangevuld zodra het onder een bepaalde grens komt.

Imago poetsen
SNS is hard bezig om haar imago als bank op te poetsen. Vorig jaar maakte de bank bekend dat het zestig slapende spaarvarianten ging opheffen. De bank was er jarenlang een meester in geweest om in rap tempo rekeningen met mooie rentetarieven te introduceren, die langzaamaan steeds minder concurrerend werden. In de tussentijd werd aan de voorkant weer een nieuwe variant gelanceerd, terwijl bestaande klanten met de oude spaarvariant het met een zeer lage rentevergoeding moesten doen. De SNS beloofde beterschap en houdt het sindsdien bij vijf verschillende spaarrekeningen.

Klanten die van bank willen wisselen kunnen niet, zoals bij mobiele telefonie, hun rekeningnummer behouden. Wel hebben alle banken in Nederland een gezamenlijke overstapservice. De oude bank stuurt dan dertien maanden lang alle betalingen door naar de nieuwe bank en ook automatische incasso's blijven werken. In deze dertien maanden moet de klant iedereen die het oude rekeningnummer gebruikt informeren over het nieuwe nummer. Na deze dertien maanden wordt de oude rekening opgeheven en krijgen mensen die ernaar willen overboeken of van het nummer willen afschrijven een foutmelding.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie