Nieuws

Onrust economie gunstig voor hypotheekrente!

Rentelast in vijf weken € 62,50 per maand lager

vrijdag 10 juni 2011
Onrust economie  gunstig voor hypotheekrente!

De Westerse wereld kijkt mede vanwege de rentelasten al een aantal maanden met grote zorg naar de economische ontwikkelingen in de Zuid-Europese landen. Vooral de situatie in Griekenland baart internationaal zorgen, omdat daar een slecht draaiende economie wordt gecombineerd met standaard malafide en frauduleuze handelingen van overheid en/of bevolking. De Griekse misère kost Europa handenvol geld. Geld dat nu niet in de economie van het eigen land kan worden gepompt. Bedrijven kijken het even aan en maken pas op de plaats met investeringen. Als gevolg daarvan daalt de vraag naar geld en dus de rente.

De rente op staatsleningen, maatgevend voor de hypotheekrente, is in twee maanden tijd met circa een half procent gedaald. Hoewel banken niet meteen staan te springen om deze daling te verwerken in lagere hypotheektarieven, is inmiddels toch in de hypothekensector een neerwaartse spiraal ingezet. Vrijwel alle hypotheekbanken hebben als gevolg van de economische onrust hun tarieven voor hypotheken met een lange rentevaste termijn verlaagd.

Rente tien jaar vast daalt het meest
Alle banken dooreen genomen, daalde de rente voor hypotheken met een tien jaar vaste termijn met 0,23 procent. Het sterkst was de daling bij Florius (dochter van ABN Amro) die tussen 5 mei en 9 juni de rente met maar liefst 0,6 procent omlaag bracht. Niet verwonderlijk overigens want Florius zat al een paar maanden erg hoog in de boom qua renteniveau.

Zelfs na deze sterke verlaging (tot 4,85%) is Florius overigens nog niet de goedkoopste met hypotheken op basis van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die zo'n tachtig procent van de markt beslaan. WoonLife, dat hypotheken aan de man brengt van het Belgische Argenta, ligt met een tarief van 4,7 procent voor tien jaar vast, zeker voor een kwaliteitsproduct, als beste in de markt. De tariefsverlagingen werken het hardst door op de tien jaar vaste termijn. Florius behoort overigens wel tot de goedkoopste hypotheekbanken voor mensen wier hypotheek boven de NHG-norm vallen.

Direktbank raakt klanten kwijt
Mensen die een hypotheek willen sluiten, moeten op dit moment erg oppassen. De verschillen in hypotheekrente zijn erg groot. Zo vraagt de Direktbank, die tot enkele jaren terug nota bene als de grootste prijsvechter in de hypotheekmarkt bekend stond, voor een hypotheek met een tien jaar vaste termijn momenteel maar liefst 5,7 procent rente. Dat betekent dat een gemiddelde hypotheek bij Direktbank op dit moment jaarlijks zo'n € 2.500,- aan rente meer kost dan bij WoonLife.

Veel klanten van Direktbank hebben dan ook besloten om van hypotheekbank te veranderen. Omdat Direktbank te kennen heeft gegeven geen nieuwe hypotheken meer te willen afsluiten, is er voor deze bank geen enkele motivatie meer om de tarieven laag te houden. Bestaande klanten krijgen bij het aflopen van de rentevaste termijn dan ook een torenhoge verlengingsrente in de maag gesplitst. Hypotheekadviseurs hebben momenteel veel werk aan het omzetten en oversluiten van hypotheken van de Direktbank.

Rente stijgt straks weer
Oversluiten is deze weken extra interessant omdat weinigen verwachten dat de rente nog veel verder zal zakken. Als de problemen rond Griekenland zijn opgelost, wordt zowel in Europa als in de Verenigde Staten een opleving van de economie verwacht. Dat zal een renteopdrijvend effect hebben. Wachten met oversluiten van een hypotheek zal dan een nadeel opleveren.

Ook voor die over zo'n hypotheken twee of drie jaar pas voor verlenging aan de beurt zijn, kunnen beter in de weken vóór de aanstaande vakantieperiode nieuwe hypotheekoffertes worden aangevraagd. Algemeen wordt verwacht dat het renteniveau in de komende jaren minimaal zo'n 1 á 1,5 procent hoger zal liggen dan nu. Het is dan verstandiger om nu een kortlopend rentenadeel te ondergaan dan straks vele jaren lang gedwongen een hogere rente te moeten accepteren.

Door de renteverlaging van de afgelopen weken is de rentelast voor een hypotheek op een gemiddelde woning bij de voordeligste hypotheekbank de laatste weken met € 62,50 per maand gedaald. Dat komt neer op een verlaging van de netto last met ongeveer € 40,- per maand. Nadere informatie over het omzetten en/of oversluiten van hypotheken kan plaatsvinden middels de hypotheekadviseur waarbij de hypotheek is gesloten, maar kan ook via de antwoordmogelijkheid (onderstaand) van Wegwijs worden opgevraagd.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie