Nieuws

Hoogste spaarrente bij LeasePlan Bank: hoe lang nog?

Bank verlaagt renteopslag vanaf juli 2011

donderdag 30 juni 2011
Hoogste spaarrente bij LeasePlan Bank: hoe lang nog?

Sparen levert op dit moment nog het meest op bij LeasePlan Bank. Over het saldo op een rekening waarbij het spaargeld vrij opneembaar is, verstrekt de bank 2,98 procent rente. De hogere rente vloeit voort uit de constructie waarbij de marktrente bepalend is. Stijgt deze, dan profiteert de spaarder automatisch mee. Dat was althans het oorspronkelijke plan. Na enkele wijzigingen spelen de gestelde voorwaarden een steeds grotere rol. Ook qua rente dreigt LeasePlan Bank haar toppositie te verliezen.

Net na de introductie van Leaseplan Bank bedroeg de Euribor, de eerder genoemde marktrente, 0,43 procent. Deze rente wordt dagelijks vastgesteld en staat voor het percentage dat banken rekenen wanneer ze aan elkaar geld lenen. Om tot een spaarrente te komen verhoogde Leaseplan Bank dit met een vaste opslag van 2,10 procent. Halverwege februari bedroeg de rente dan ook 2,53 procent.

Spaarrente zou nu 3,42 moeten zijn
De Euribor stond begin 2010 op een laag niveau. Toen de financiële crisis aan kracht verloop, is de vraag naar leningen weer toegenomen. Mede hierdoor stijgt ook de rente. De Euribor schommelt momenteel rond de 1,32 procent. Met de oorspronkelijke opslag die LeasePlan Bank hanteerde, zou dit een spaarrente van maar liefst 3,42 procent opleveren; een rente die de bank zich niet kan veroorloven. Daarom paste de bank per kwartaal de opslag op de Euribor aan. Stijgt deze te hard, dan kan met een lagere opslag alsnog de spaarrente in toom gehouden worden. Vanaf juli ontvangt de spaarder een opslag van 1,40%, wat resulteert in een spaarrente van 2,72 procent. Dit is nog altijd hoger dan bij banken als ABN Amro, ING of de Rabobank. Toch komen andere banken langszij, zoals Bank of Scotland met 2,75 procent.

Klantenstop
Wie nog geen rekening heeft bij LeasePlan Bank, kan daar überhaupt niet sparen. De bank heeft al geruime tijd een klantenstop. Leaseplan, de moedermaatschappij, gebruikt de spaartegoeden voor het financieren van haar activiteiten als autoleasemaatschappij. Naar eigen zeggen is de klantenstop nodig omdat ''de financieringsmogelijkheden met elkaar in balans moeten zijn.'' Anders gesteld: er is voldoende spaargeld opgehaald en de kraan gaat dicht. Op zich is er niets mis met een goede balans. Wel is het jammer dat de bank zelf bepaalt wanneer aansluiting weer mogelijk is. Het zal niemand verbazen als op dat moment de renteopslag nog verder verlaagd is.

Hoogste spaarrente van het moment
De hoogste spaarrente van het moment is aan de overzijde van het kanaal te vinden. Aangezien dit in de praktijk minder handig is, volgt onderstaand de top-5 spaarrente in Nederland. Daarbij is van belang op te merken dat alle banken onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen, met uitzondering van Bank of Scotland die is aangesloten bij de Britse variant. LeasePlan Bank is niet opgenomen in het overzicht aangezien het openen van een rekening op dit moment niet mogelijk is.

Tarieven _sparen_juli2011

Steeds meer aanbieders verhogen langzamerhand de spaarrente als gevolg van de toenemende vraag naar geld. Het is dan ook zinvol om te bekijken of de rente bij de huidige bank niet te veel onderdoet voor aanbieders als Bank of Scotland. Waakzaamheid blijft wel geboden, want de hoogste aanbieder van vandaag kan over een paar weken weer onderaan het rijtje bungelen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie