Nieuws

Grieken gered; Nederland betaalt

Griekse parlement schoorvoetend akkoord met bezuinigingen

woensdag 29 juni 2011
Grieken gered; Nederland betaalt

Even hing het voortbestaan van de Europese Unie aan een zijden draadje. De problemen in Griekenland stapelden zich op. Na diverse leningen aan het land was de maat vol voor veel lidstaten. Nieuwe steun werd alleen verstrekt wanneer de Grieken drastische bezuinigingen doorvoeren. Schoorvoetend stemde het Griekse parlement recent in met de eisen. Voor Nederland houdt dit in dat er wederom Nederlands geld naar de Grieken gaat.

In totaal moeten de Griekse bezuinigingen € 28 miljard opleveren en dient ook nog eens voor € 50 miljard aan bedrijven verkocht worden die nu Grieks staatseigendom zijn. Enorme bezuinigingen waartegen inwoners van het land fel protesteren door op straat leterlijk het gevecht aan te gaan met ordehandhavers.
Alternatief is er niet
De Europese landen houden elkaar in een ijzeren greep. De landen hebben geen op zichzelf staande economie. De geldstromen lopen over de landsgrenzen en veel bedrijven zijn afhankelijk van de export. Banken en andere financiële instellingen hebben in het verleden leningen verstrekt aan de Griekse overheid. De angst is groot dat de Grieken dit geld niet meer op eigen kracht terug kunnen betalen. Het laatste zou voor zowel de geldvertrekkers als de Grieken zelf een ramp zijn. Naarmate het risico bij het uitlenen van geld stijgt, wordt een hogere rente gevraagd. Een hogere rente brengt nog meer schulden met zich mee. Zo duikelt een land verder de financiële afgrond in. Om de neergaande spiraal te doorbreken, is de enige optie het opnieuw helpen in de vorm van een lening met soepele voorwaarden.

Geen gift maar een lening?
Minister van Financiën, Jan Kees de Jager, gaf bij eerdere steun al aan dat 'het geen gift betreft, maar een lening'. Met deze uitspraak wilde hij de Nederlandse belastingbetaler ervan overtuigen dat het belastinggeld niet verloren gaat. Inmiddels zijn we toe aan een tweede steunronde. Volstrekt onduidelijk is nog steeds of de Grieken daadwerkelijk in staat zijn de overheidsbegroting op orde te brengen. Wanneer de praktijk anders uitwijst, is niet ondenkbaar dat ook nieuwe steun geen definitief herstel teweeg brengt. Hulp is gezien de verhoudingen in de EU onvermijdelijk,maar geruststellende woorden hebben hun kracht inmiddels verloren.

Beleggers lassen adempauze in
De aandelenbeurzen weet voor het eerst in weken de weg omhoog weer te vinden. Desondanks staat de Nederlandse aandelenbeurs (AEX) meer dan 7 procent lager dan begin mei. Naast Griekenland kijken beleggers ook angstvallig naar landen als Portugal en Ierland, die de recessie ook nog niet te boven zijn. Diverse Nederlandse bedrijven, waaronder Philips, TomTom en Akzo Nobel, stelden hun verwachtingen voor de toekomst naar beneden bij vanwege consumenten die de hand op de knip houden. Beleggers reageerden furieus. Het aandeel TomTom kelderde zelfs met 27 procent op één dag.

Met de recente stemming voor de bezuinigingen zijn de Grieken er nog niet. De volgende stemmingsronde staat al op de agenda. Dan is de manier waarop de bezuinigingen worden doorgevoerd is het onderwerp. Alhoewel het directe gevaar van een failliet Griekenland is geweken, zullen de problemen nog lang effect hebben op politiek en economisch vlak.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie