Nieuws

Eurozone met handen in het haar

Toch maar weer extra hulp aan Griekenland

woensdag 1 juni 2011
Eurozone met handen in het haar

Over de details wordt nog druk vergaderd maar nieuwe steun aan de Grieken is in de maak. De Europese Unie lijkt, na protesten van diverse overheden, schoorvoetend akkoord te gaan. Het economische belangrijke Duitsland, dat eerder harde eisen stelde, matigt de toon. Ook Nederland heeft geen andere keus dan zich aan te sluiten bij de rij hulpverleners. Beleggers lopen op de nieuwe maatregelen vooruit en durven weer voorzichtig aandelen te kopen, wat de koersen doet stijgen.

De Duitsers hadden het meest kritiek op het intensiveren van hulp aan de Grieken. Het beeld van een bodemloze put is weinig aantrekkelijk voor het relatief welvarende land. Ook in Nederland is niet iedereen voorstander. Na protesten van Wilders gaf Willem Vermeend, oud-minister van Sociale Zaken en voormalig staatssecretaris van Financiën, aan de Grieken uit de eurozone te willen zetten. 

Weinig realistisch
Het gevoel van de tegenstanders is begrijpelijk. De Grieken hebben zich weinig populair gemaakt met hun beleid. Het uit de eurozone zetten van probleemlanden is echter een weinig aantrekkelijke optie. Het opnieuw invoeren van lokale valuta's en het herstructureren van belangen die zowel bedrijven als overheden hebben, zou leiden tot een ongekende chaos. Met dat in het achterhoofd wordt toch akkoord gegaan met het eveneens weinig aantrekkelijke alternatief in de vorm van nieuwe steunmaatregelen. Deze kunnen bestaan uit nieuwe leningen of het versoepelen van de regels voor bestaande steunmaatregelen.

Beleggers wachten af
Zowel de Nederlandse als de Amerikaanse aandelenbeurs is in enkele dagen fors gestegen. Dit ondanks het feit dat Amerikanen zelf weinig vertrouwen hebben in bijvoorbeeld de werkgelegenheid in hun land. Ook de prijs van Amerikaanse koopwoningen daalde en geeft weinig reden tot hoop op een aantrekkende economie. Net als in Nederland is een verbetering van de Griekse situatie het lichtpuntje waar beleggers zich aan vastklampen.

Wanneer de maatregelen meer concreet worden, is het verder opveren van de aandelenbeurzen een logische reactie. Het onderliggende probleem, overheden die failliet dreigen te gaan, is daarmee echter niet verholpen. Bijvoorbeeld Ierland gaf recent aan geen nieuwe steunronde nodig te hebben. Inmiddels leert de ervaring echter dat dergelijke uitspraken met name gedaan worden om de problemen niet te verergeren. Het is zeker niet altijd een reëel beeld dat wordt geschetst.

De koersen van aandelen zullen op korte termijn vooral reageren op de afspraken die landen zoals Griekenland kunnen maken met de EU. Daarnaast wacht de markt op cijfers die aantonen hoe de werkgelegenheid er in de VS voorstaat. Omdat Amerikaanse bedrijven wereldwijd veel invloed hebben, is dit ook voor de Nederlandse beurs van belang. Afwachten en alert blijven is dan ook het devies voor beleggers.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie