Nieuws

Britse banken bieden hogere spaarrente

Sparen in het buitenland een interessant alternatief?

woensdag 29 juni 2011
Britse banken bieden hogere spaarrente

De spaarrente zit weer iets in de lift. Niet veel, maar de Britse bankiers van Bank of Scotland zwepen de boel flink op met hun spaartarief van 2,75 procent voor vrij opneembaar tegoed. Voor spaarders met wat minder eigen kapitaal, betekent een dergelijke rente dat hun geld écht meer waard wordt. Zij verslaan met dat percentage zelfs de inflatie (2,3 procent in mei). Spaarder met meer persoonlijk vermogen, gaan er in koopkracht niet op vooruit. De rendementsbelasting op het spaarsaldo boven de vrijgestelde 20.661 euro snoept naast de inflatie 1,2 procent van de opbrengst af. Dit betekent per saldo een vermogenskrimp. Op naar België of het Verenigd Koninkrijk?

Nederland doet het qua spaartarief op zich zo slecht nog niet in vergelijking met onze buurlanden. In Duitsland moet men genoegen nemen met maximaal 2,4 procent spaarrente (Bank of Scotland), in België is het meest gunstige percentage een fractie hoger: 2,8 procent (CKV). Alleen in het Verenigd Koninkrijk gelden substantieel betere tarieven, de hoogste spaarrente ligt momenteel op 3,1 procent (Coventry BS). Niet helemaal vrij opneembaar, want na de vierde kasopname in een jaar tijd moet er een boete betaald worden maar toch een verschil van 0,35 procent met het beste tarief in Nederland. Geen wonder dat Bank of Scotland over de eigen landsgrenzen heen het vuurtje onder de spaarbanken wat op kan stoken.

Addertje onder het gras
Niets weerhoudt een Nederlander er van om zijn geld over te boeken een Britse spaarrekening. Waarom we dan niet allemaal ons geld het Kanaal over sturen, heeft te maken met de wisselkoersen. Banken rekenen meestal ongeveer 1 tot 1,5 procent opslag ten opzichte van de geldende wisselkoers op de valutamarkt. Let wel, dat bedrag moet twee keer gerekend worden. Bij zowel het wegzetten als het opnemen van geld. Wie geld verdient in ponden en het ook weer in ponden uitgeeft, is overigens nog steeds niet te benijden. De inflatie bij de Britten schommelt momenteel iets boven de 4 procent.

Duitsland en België
De andere buurlanden, Duitsland en België, zijn momenteel niet aantrekkelijk voor Nederlands spaargeld. De 0,05 procent hogere rente in België is de moeite van het overboeken niet waard. De Belgen zelf zullen ook niet trots zijn op hun fractioneel hogere tarief dan in Nederland, gezien het meest recente Belgische inflatiecijfer van 3,4 procent. Mits bij een kleinere en daarmee meer concurrerende spaarbank weggezet, rendeert Nederlands spaargeld in eigen land dus nog het best.

Verschillende spaarvergoeding per land
Meest frappant is de positie van de Rabobank. In Nederland samen met ING marktleider op de spaarmarkt maar allesbehalve een ruimhartige rentebetaler met slechts 2,1 procent rente op haar internetspaarrekening. Belgen mogen zich bij dezelfde bank verheugen op een tarief van maar liefst 2,75 procent. Prominent op Rabobank.be prijkt een link naar een artikel uit de Belgische krant Het Nieuwsblad: 'Het meeste spaargeld in België staat op rekeningen die weinig opbrengen'. In Nederland is dat net zo. Waarom dat zo is? Een vraag die de Rabobank misschien zelf het beste kan beantwoorden.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie