Nieuws

Beleggers geloven er voorlopig niet in

Toezichthouders een stuk positiever dan beleggers

donderdag 9 juni 2011
Beleggers geloven er voorlopig niet in

De borden op de Europese aandelenbeurzen zijn roodgekleurd. Beleggers reageren huiverig na de recente toespraak van Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (fed), waarin hij het herstel van de Amerikaanse markt omschrijft als "traag". De Nederlandse beurs reageerde direct en zette de dalende trend voort. Beleggers zijn met name bang dat de tegenvallende groei langdurige gevolgen heeft voor de winstgevendheid van de ondernemingen waar ze in beleggen.  

Bernanke benadrukt in zijn speech dat de groei in het eerste kwartaal van 2011 achterbleef vanwege onder andere de Tsunami in Japan, hogere olieprijzen, hogere energieprijzen en een moeizaam verlopende arbeidsmarkt.  De voorzitter van de centrale bank van Amerika benadrukt dat de economische situatie goed in de gaten gehouden wordt, maar stelt maatregelen voor verder herstel voorlopig nog uit. Hij kan ook bijna niet anders. De rente is al laag en de overheid kan niet bezig blijven extra geld beschikbaar te stellen om groei te stimuleren. Zeker niet nu het overheidstekort al astronomisch hoog is. Wel sprak Bernanke zijn vertrouwen uit over de toekomst. Er is immers, hoewel minder dan geschat, wel sprake van economische groei.

IMF heeft vertrouwen
Ook het Internationaal Monetair Fonds heeft vertrouwen in verder herstel van de economie, zo gaf waarnemend hoofd John Lipsky aan in een interview met het persbureau Reuters. Lipsky wijdt het stagneren van de groei aan de stijging van energieprijzen  Met name de werkeloosheid in Amerika baart hem zorgen. De huidige monetaire regels zijn echter soepel van aard, wat positief is voor de toekomst. Met de soepele regels doelt hij met name op de lage rente die ondernemingen en overheden betalen bij het leningen.

Europa doet het zo slecht nog niet
Hoewel Europa te maken heeft met de spoedeisende hulpeconomie van Griekenland is de groei van de Europese economie stabiel. Deze groeit dit kwartaal wederom met 0,8%. Ook blijft de jaarlijkse groei met 2,5% gelijk aan vorig jaar. Dit terwijl de Amerikaanse economie behoorlijke klappen te verwerken kreeg. De groei van Japan stagneerde na de tsunami volkomen. Europa komt momenteel dus aardig uit de verf. Zeker nu het IMF positief gestemd is over de maatregelen die Griekenland treft om de grondvesten van haar economie te verstevigen en te waarborgen voor de toekomst.

Beleggers huiverig ondanks positivisme
Toch blijven beleggers huiverig. Beleggen is een wereldwijde aangelegenheid en op alle fronten rommelt het in de wereldeconomie. Griekenland tracht als bambi op het ijs overeind te blijven, Japan zet man en macht in om de wederopbouw voorspoedig te laten verlopen en Amerika is zijn dominante positie als groeiende markt vooralsnog even kwijt. Voldoende reden om even gas terug te nemen aangezien bedrijven en de waarde van ondernemingen afhangt van de mogelijkheden om op economische groei in te spelen met de verkoop van producten en diensten.  

Toch mogen beleggers waarde hechten aan het uitblijven van monetaire maatregelen door de FED en de steun die dat uitblijven krijgt van het Internationaal Monetair Fonds. Zie het als een kind met zijwieltjes op zijn fiets dat even de weg over zwalkt. De kans op omvallen is klein, maar als het nu door zijn moeder bij de hand gepakt wordt omdat de kans op omvallen niet geheel uitgesloten kan worden, zal het nooit zelfstandig fietsen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie