Nieuws

Beleggen voor particulieren tegen het licht gehouden

Prijsoorlog beleggingsbanken zorgt voor dalende tarieven

woensdag 1 juni 2011
Beleggen voor particulieren tegen het licht gehouden

De opkomst van nieuwe beleggingsbanken,  die veelal via internet opereren, zorgt voor een stevige opschudding in aandelenland. Nieuwkomers als Traders Only en Mijn broker houden elkaar haarscherp in de gaten, wat de tarieven voor bijvoorbeeld het beleggen in aandelen drukt. De grote en gevestigde banken slagen er maar mondjesmaat in de internetaanbieders verweer te bieden. De hogere vaste kosten die zij maken, worden doorberekend in de tarieven...

De Vereniging van Effectenbezitters onderzocht de tarieven en bracht aanzienlijke verschillen aan het licht. Verschillen die kunnen oplopen tot € 24,50 per aandelentransactie bij een belegging van € 30.000. De voordeligste is bij dit bedrag Saxobank met € 30,-. Beleggers zijn met € 54,50 het duurst uit bij Alex.

Vergelijking voor particuliere beleggers
Bij het onderzoek naar de tarieven is een onderverdeling gemaakt in passieve tot zeer actieve beleggers. De categorie 'Niet extreem actief' is voor de meeste particuliere beleggers van toepassing. Hierbij wordt gemiddeld zes keer per jaar een aan- of verkoop gedaan. In deze categorie zijn respectievelijk Lynx, Todays Brokers en Traders Only het voordeligst. Hekkensluiter is de Rabobank. Actieve beleggers die dagelijks aandelen verhandelen zijn qua tarief het best uit bij Todays Brokers.

Trouw aan de huisbank
Ondanks de mogelijke besparing, blijven veel beleggers trouw aan hun huisbank. Bij de keus speelt niet alleen de prijs een rol maar ook de voorwaarden van de beleggingsrekening. Daarnaast is de snelheid waarmee een een- of verkoop wordt verwerkt van belang, evenals de mogelijkheden van het aan- en verkoopsysteem zelf.

Overstappen van beleggingsbank is overigens niet altijd kosteloos. De forse overstapkosten bij het wisselen van bank, soms oplopend tot €26,77 (ABN AMRO) per soort belegging, doen vermoeden dat de gegevens nog per lakei verzonden worden.

Banken sputteren tegen
Today's Brokers is het niet eens met de, in de ogen van de bank, eenzijdige vergelijkingen die collega-banken op hun websites weergegeven. "Door het op een bepaalde manier presenteren van de kosten, komt niet altijd een volledig objectief beeld naar voren", zo luidt het commentaar. Binck levert op haar beurt weer kritiek op het onderzoek van de Vereniging van Effectenbezitters, waarin de korting die de bank biedt aan actieve beleggers niet meegenomen zou worden.

Door de veelvoud aan beleggingsmogelijkheden en de afwijkende kostenstructuren die banken hanteren, is een kostenonderzoek waarbij voor iedere situatie een objectief beeld wordt geschetst, nagenoeg ondoenlijk. Globaal gezien kan echter wel gesteld worden dat de grote banken het verliezen van de internetpartijen, zeker in het geval van de particuliere belegger. Een mogelijke website om tarieven op basis van het beleggingsgedrag te achterhalen is brokertarieven.nl.   

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie