Nieuws

Spaar nu Fair Trade!

Internet maakt eerlijk bankieren inzichtelijk

vrijdag 20 mei 2011
Spaar nu Fair Trade!

De eerlijkebankwijzer komt met een nieuw initiatief. De site www.verhuisjegeld.nl beoordeelt banken door middel van een rapportcijfer op hun "eerlijkheid" en spaarrentebeleid. De initiatiefnemers zijn non-profit organisaties die zich richten op het verbeteren van de mondiale arbeidsomstandigheden. Het initiatief geeft de sparende burger inzicht in de doorgaans troebele bankenwereld. In Amerika bestaat het idee al langer en tonen spaarders veel interesse in het maatschappelijke bewustzijn van banken.

 

Het initiatief van organisaties als Oxfam Novib, Amnesty International en Milieudefensie is  gebaseerd op het Amerikaanse initiatief Move your Money. Een organisatie die onder andere inzicht geeft in de bonussen die diverse Amerikaanse banken verstrekken. Amerikanen zijn enthousiast en hevelde door Move your Money ongeveer 5 miljard Dollar over naar een andere bank.

Rapportcijfers banken
Verhuisjegeld publiceert rapportcijfers van de 15 grotere banken van Nederland. Twee cijfers voor elke bank. Één voor waarden en normen en één voor het spaarrentebeleid. Met een 5,5 voor waarden en normen en een 1,2 voor de spaarrente haalt ABN AMRO een gemiddeld rapportcijfer van 3,5. Hiermee is de bank de grote verliezer. De grote winnaar is de ASN bank met een 9,7 voor waarden en normen en een 6,3 voor het spaarrentebeleid.

De Triodosbank, die zichzelf in de markt positioneert als dé eerlijke bank heeft dan wel een 9,6 voor waarden en normen, maar scoort een 3 als het gaat om de spaarrente. Waardoor Triodos gemiddeld op een vijfde plek blijft steken.

Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat er op waarden en normen ingeboet wordt als het spaarrente-beleid een voldoende krijgt en vice versa. Enkel ASN, MoneYou en WestlandUtrecht scoren op beide vlakken een voldoende.

Groot potentieel
Hoewel de site in eerste instantie een wat amateuristische uitstraling heeft, heeft het initiatief wel degelijk potentie. Move your Money zorgde er in Amerika al voor dat de gehele staat New Mexico zijn geld verhuisde naar een eerlijkere bank.  In navolging hierop brachten ook particuliere spaarders hun geld onder bij kleinere banken met een eerlijk imago. Hiermee dwongen initiatiefnemers Arianna en Rob Johnson grote banken opnieuw te kijken naar hun beleid.

Fair trade banking
Het initiatief is simpel. Door middel van rapportcijfers gebaseerd op 22 criteria worden banken vergeleken. Banken concurreren door deze vergelijking plots niet alleen meer op het gebied spaarrente maar ook op het gebied van normen en waarden. Geen van initiatiefnemers heeft een winstoogmerk. Sterker nog de site is publiek goed. Een ieder wordt uitgenodigd een artikel te schrijven en zo zijn bijdrage te leveren aan eerlijker bankieren. De gegevens waarop de site zijn artikelen baseert komen echter wel van spaarbankveranderen.nl. Deze site, doorspekt van gesponsorde koppelingen, is een commerciele partij die zijn geld verdient wanneer iemand een rekening opent.

Wegwijs bemoedigt het initiatief verhuisjegeld.nl en is eveneens voorvechter van meer transparantie binnen de financiële markt. Zolang de cijfers van banken en partijen een gesloten gegeven blijven, lijkt pionieren in deze sector nog echt pionieren. Toch is verhuisjegeld.nl een site met een bewonderenswaardige doelstelling en een helder advies aan de spaarder: informeer u goed.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie