Nieuws

Sociale koop, ideaal voor starters

Woningcorporatie betaalt renteloos helft van koopwoning

woensdag 11 mei 2011
Sociale koop, ideaal voor starters

"Pappa schiet voor" is het gevoel dat je krijgt bij het initiatief van woningcorporatie Dudok. Voor vijftig starters gaat dit jaar een droom in vervulling. Een renteloos voorschot op een starterwoning in de Gooi en Vechtstreek.  Bij verkoop van de woning betaal je het voorschot simpelweg terug profiteer je gedeeltelijk van de eventueel hogere verkoopprijs. Is de woning minder waard geworden, dan wordt bovendien ook het verlies gedeeld.  Zo hebben ook starters in deze gesloten woningmarkt opeens kans op een eigen huis.

Leon Bobbe, directeur van Dudok, noemt zichzelf geen goedheiligman die gratis geld uitdeelt. Hij komt met dit initiatief omdat de woningmarkt op slot zit en er voor starters weinig mogelijkheden zijn. Bobbe ziet het als een investering.  Met hetzelfde geld kan hij sociale huurwoningen opknappen, maar uit resultaten blijkt dat een sociale huurwoning  gemiddeld €60.000,-  meer kost dan dat deze in zijn gehele levensduur oplevert. Ten opzichte van sociale huur is het financieren van koopwoningen een goede belegging, zo redeneert Bobbe.  

Een begin met 50 starters
Starters met een jaarinkomen lager dan €43.000,- komen voor de regeling in aanmerking. Wooncorporatie Dudok financiert tot maximaal 50% mee in woningen met een koopprijs tussen de 175.000 euro en €225.000,-. Dit jaar nog wil Dudok 50 starters de kans geven zich in te schrijven in dit bijzondere project genaamd "start me up". In 2020 verwacht Bobbe zelfs al dat de helft van de relaties van Dudok een koopwoning heeft. 

Toch kans op winst
Het idee is nobel.  Bij een daling van woningprijzen deelt Dudok zelfs evenredig in het verlies. In vergelijking tot alle woekerpolissen van de afgelopen jaren lijkt deze kans een groen gemaaid gazon waarover de zon alle dagen schijnt. Toch is er een klein addertje te vinden. Bij winst op de woning dient de winst over het voorgeschoten deel aan woningcorporatie Dudok uitgekeerd te worden. De woningmarkt mag de afgelopen twee jaar dan wel in een dal zitten, uit resultaten van de afgelopen dertig jaar blijkt dat de woningprijzen gemiddeld met 6% per jaar stijgen. De kans dat Dudok in de toekomst, bij het aantrekken van de woningmarkt, winst gaat maken op voorgeschoten bedragen is aanwezig. Toch is dit allerminst reëel gezien het royale voorschot dat een eigen woning nu voor starters sneller mogelijk maakt.

Wegwijs is positief gesteld over dit initiatief.  Soms is het noodzaak dat er iemand opstaat om met een dergelijk idee doorstroom te genereren. Dudok doet dat genereus en niet zonder eigen risico. Wegwijs zegt: "Starters uit de Gooi- en Vechtstreken, haal je geluksdubbeltjes uit de kast en schrijf je op zaterdag 21 mei 2011 in voor start-me-up van woningcorporatie Dudok".

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie