Nieuws

ING: “Desinteresse huizenkopers”

Geen tekenen van herstel vóór 2014

vrijdag 6 mei 2011
ING: “Desinteresse huizenkopers”

Uit een perscommuniqué van de ING blijkt deze week dat de al lage interesse van potentiële kopers voor te koop staande huizen nog verder is weggezakt. Het surfgedrag op het internet naar steekwoorden als hypotheek, makelaar, huis kopen etc. nam de afgelopen weken rigoureus af. ING verwacht dat het aantal verkochte huizen niet boven dat van 2010 uit zal stijgen en gaat uit van een verder dalende huizenprijs. Het Wegwijs Kenniscentrum verwacht overigens dat het aantal verkochte woningen in 2011 nog circa tien procent lager zal liggen dan vorig jaar en daarmee op circa 115.000 zal uitkomen.

Meevaller is dat de Europese Centrale Bank (ECB) de basisrente tot juli niet zal verhogen, hetgeen de komende maanden tot enige stabilisatie van de woonlasten zal leiden. Insiders in de financiële wereld gaan er, gezien de ontwikkelingen op de financiële markten en de te verwachten inflatie vanuit dat de ECB de basisrente in verschillende kleine stapjes tot eind volgend jaar met zo'n twee procent zal verhogen. De tarieven voor een hypotheek met variabele rente zullen hierdoor in de komende anderhalf jaar stijgen van gemiddeld 3,3 procent nu tot boven de 5 procent ultimo 2012.

 Maandlasten over twee jjaar fors hoger
De stijging van de Europese basisrente komende zomer heeft geen direct effect op de rente van hypotheken met een lange rentevaste periode maar indirect wel. De kapitaalmarktrente zal hierdoor in de komende twee jaar met circa 1,2 procent stijgen, waardoor hypotheken met een tienjarige rentevaste termijn tegen die tijd slechts te verkrijgen zijn tegen rentepercentages tussen de 6,5% en 7%. De renteaanpassingen hebben tot gevolg dat de maandelijkse woonlasten voor een gemiddelde hypotheek tussen medio 2010 en begin 2013 met circa € 250,- gestegen zullen zijn.

 Desinteresse
Dat de ING en NVM momenteel een grote mate van desinteresse constateren in de woningmarkt is enerzijds gemakkelijk te verklaren, maar anderzijds erg jammer. In het laatste kwartaal van vorig jaar hebben nog veel mensen een huis gekocht om de door de AFM (Autoriteit Financiële Markten)  aangekondigde hypotheekbeperkingen nog voor te zijn. Direct na 1 januari van dit jaar dook de woningmarkt hierdoor in elkaar. Het jaar was echter nog erg jong toen  minister De Jager verdere beperkingen aankondigde die per 1 augustus van dit jaar zullen ingaan. De koopsfeer op de woningmarkt werd daardoor steeds slechter.

 Verder dalende huizenprijzen
Mensen die een huis willen kopen zouden, vanwege de aangekondigde beperkende bepalingen per 1 augustus en vanwege het feit dat er even een dip is in de maar voortdurende rentestijging, juist de periode tot augustus moeten benutten om een woning aan te kopen. Een huis kopen na 1 augustus wordt nóg moeilijker en nóg duurder. Zoals ook ING al concludeerde is het logische gevolg dat de prijzen van woningen daardoor nog verder zullen dalen. Lastig is dat de verwachting van verder dalende prijzen nu juist voor verdere terughoudendheid bij kopers zal zorgen. Uit historisch onderzoek blijkt overigens dat de huidige prijzen nog circa zes procent boven het langjarig gemiddelde liggen.

De overheid lijkt niet te worden beïnvloed door de macabere gang van zaken op de woningmarkt. Ondanks het feit dat uit de markt links en rechts voorstellen komen tot verbetering van de situatie op de woningmarkt kijkt de overheid stuurs voor zich uit en bedenkt de ene na de andere beperkende bepaling. Overheid en te angstige banken worden door een groot deel van de Nederlanders aangewezen als de hoofdschuldigen van de problemen op de huizenmarkt. Gezien de apathische houding van deze marktpartijen en de oplopende renteverwachting mag worden verwacht dat de woningmarkt niet vóór 2014 tekenen van herstel zal tonen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie