Nieuws

Huiseigenaar rijk aan zonne-energie?

Groene energie in 2012 goedkoper dan grijze energie

dinsdag 3 mei 2011
Huiseigenaar rijk aan zonne-energie?

China is in opmars, ook in de energie-industrie. Op volle toeren produceert China goedkope zonnepanelen met een steeds hoger rendement. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks 3.500 Kilowatt uur (KWH) energie. Nu al zijn de eerste panelen op de markt die 5.000 Kwh energie kunnen opwekken. Het overschot in verbruik vloeit af naar het energienet en is winst. De massale opmars van zonnepanelenproductie zorgt voor een onverwacht sterke prijsdaling. 

In Mediterrane landen is zonne-energie, vanwege de overvloed aan zon, een succes. In Nederland is men terughoudend met het aanschaffen van zonnepanelen. De gedachte dat in ons kikkerlandje de zon nooit schijnt, beïnvloedt het koopgedrag van Nederlanders op negatieve wijze.  Maar dit verandert! Zonne-energie wint ook hier populariteit doordat het rendement van de panelen steeds hoger wordt.

Opslag mogelijk
In huis energie opslaan om ook 's nachts en op minder zonnige dagen energie af te nemen is nog behoorlijk kostbaar. Accu's zijn nog niet toereikend genoeg en andere technologie is nog niet ver genoeg ontwikkeld. Toch zijn wetenschapper positief over de toekomst van energieopslag.

 Momenteel wordt de overvloed van de bij daglicht geproduceerde energie teruggepompt in het energienet. Bij gebruik van energie 's nachts neemt de eigenaar van een zonnepaneel af van het energienet wetende dat er overdag genoeg energie opgewekt is. Een theoretisch verhaal, maar de conclusie hiervan is dat de mogelijkheden groter worden.

Geld maken met zonnepanelen
Bij wet is het zo geregeld dat bij het overvloedig produceren van energie - de huidige zonnepanelen kunnen al 5.000 kwh per jaar produceren - de eigenaar van een zonnepaneel zijn overvloed kan aftrekken van zijn verbruik. Dit heet salderen. Voor 1 geleverde kilowatt uur ontvangt een huiseigenaar met zonne-pannelen de huidige energieprijs van grijze stroom: €0,23. Als een zonnepaneel daadwerkelijk 5000 kwh per jaar produceert en het huishouden 3.500 kwh verbruikt, zou een huiseigenaar jaarlijks € 345,- verdienen. Met de nieuwste zonnepanelen zou dit betekenen dat je als eigenaar in de toekomst geld kan ontvangen voor het leveren van energie. Hetgeen echter geen vaststaand feit is aangezien zowel energieprijzen als de alternatieve mogelijkheden variëren.  

Kroonprins pleit ook voor zonne-energie
In Dresden maakte prins Willem-Alexander zich half april hard voor zonne-energie. Er dringt jaarlijks  120.000 terawatt zon door tot de aarde. Alle mensen op aarde gebruiken per jaar gemiddeld 16 terawatt energie. Er is dus genoeg zon om de gehele wereldbevolking te voorzien. Het plan om de zon wereldwijd dé energiebron voor energie te laten zijn is natuurlijk op dit moment onhaalbaar. In Nederland moeten we het vooralsnog dus doen met de Nederlandse zonuren. Dat zijn er jaarlijks 1.200- 1.800, aldus het KNMI.

Toch enkele voorwaarden
Voordat Nederland massaal naar de bouwmarkt trekt voor een nieuwe dakinstallatie, zijn er toch een aantal aandachtspunten. Zo is zonne-energie enkel mogelijk voor eigenaren van woningen. Hoewel ook in Nederland de eerste initiatieven ontstaan voor leaseconstructies zodat ook huurders groene stroom kunnen afnemen, is dat nog niet rendabel.

Wanneer het aanschafbedrag voor zonnepanelen geleend moet worden van de bank, maakt de bijbehorende rente dit minder interessant. Het verschil in prijs tussen groen en grijs is in 2012 aanwezig, doch marginaal. De zonnepanelen die op dit moment rendabel zijn kosten rond de €5.500,- en hebben een levensduur van 20 jaar. Toch zijn de vooruitzichten voor de nabije toekomst positief. Het gat tussen groen en grijs zal de komende jaren voordelig uitpakken voor de zon.  

Zonne-energie was tot op heden onlosmakelijk verbonden met geitenwollen sokken en natuurfanaten. Nu blijkt dat volgend jaar zonne-energie mogelijk al goedkoper is dan grijze energie en er in de toekomst zelfs geld mee te verdienen valt, lijkt zonne-energie een fantastische oplossing voor het milieu en uw portemonnee.

 

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie