Nieuws

Hoe onafhankelijk is uw onafhankelijk adviseur?

Zicht-advieskantoren 'adviseren' ING

donderdag 5 mei 2011
Hoe onafhankelijk is uw onafhankelijk adviseur?

Een bank mag niet ook verzekeraar zijn. Echter, een bankkantoor biedt wel verzekeringen aan. Dit mag omdat het bankkantoor fungeert als adviseur. Geen onafhankelijke maar een afhankelijke adviseur.  Het is de vraag of je een bank, die alleen zijn eigen producten adviseert, überhaupt wel kan typeren als adviseur.  Nog meer discutabel wordt het wanneer de naam van de adviseur compleet anders is en waarbij het voor de klant niet altijd duidelijk is dat zijn adviseur hem meestal niet onafhankelijk in zal lichten.

De advieskantoren Athena, Census en Salix  adviseren voor ING en de ING-verzekeraar Nationale Nederlanden.  Per juni 2011 gaan deze kantoren verder onder de naam Zicht. De kantoren kunnen voor een andere aanbieder adviseren maar zullen in de praktijk nooit volledig onafhankelijk zijn. Over adviespartij Meeús kan hetzelfde worden gezegd. De adviseur brengt verzekeringen en hypotheken onder waar zij wil. Echter, Meeús is een 100% dochteronderneming van Aegon. Zijn de verschillen in hypotheekrentes op verzekeringspremies klein, dan zal de Meeùs-adviseur gaan voor gemak en dus voor Aegon, terwijl dat mogelijk niet in het belang is van de klant. Onafhankelijk advies kan dus een behoorlijk gekleurd randje hebben.

Risico's verdeeld
Dat bank en verzekeraar niet gelijk mogen zijn, heeft te maken met risicospreiding. Na het faillissement van de DSB-bank bleef DSB-verzekeringen gewoon bestaan. De risico's waren ondergebracht in twee verschillende bedrijven. Gunstig voor het risico maar niet altijd even duidelijk voor de klant. Hoe zit dat? Rabobank brengt  verzekeringen onder bij Interpolis. ABN-AMRO brengt een groot deel van haar verzekeringen onder bij Delta Lloyd. ING sluit weer veel af bij Nationale Nederlanden en de SNS-bank kiest veelal voor dochter Reaal Verzekeringen.

Onafhankelijk, afhankelijk of direct
Veel financiële advieskantoren zijn onafhankelijk. Zij hebben in hun advies een veelvoud aan verzekeraars waaruit ze kunnen kiezen. Helaas wordt het deze kantoren niet mogelijk gemaakt om volledig onafhankelijk te opereren. Directe aanbieders zoals Univé, Centraal Beheer of FBTO werken niet met financieel adviseurs samen. Interpolis verkoopt alleen verzekeringen aan klanten van de Rabobank. Interpolis wordt daarom niet in premievergelijkingen opgenomen. De directe aanbieders op hun beurt, bieden - net als Interpolis - alleen hun eigen product aan. Ofwel: onafhankelijker dan bij de onafhankelijk adviseur wordt het op dit moment simpelweg niet.

In de roep om volledige transparantie voor de consument, is er nog één belangrijke stap te zetten. Ontvangt de financieel adviseur ook op verzekeringsterrein een vergoeding van de klant en niet meer - of in mindere mate - van de verzekeraar, dan betekent dit dat deze adviseur op dat moment pas écht kan doen wat hij wil, namelijk: alle tarieven voor de klant op een rij zetten. Ook die van de directe verzekeraar. De klant betaalt dan bijvoorbeeld een vaste vergoeding per jaar en heeft geen omkijken meer naar zijn verzekeringen. Hij betaalt immers een vast bedrag en weet dat hij hierdoor altijd goed verzekerd is tegen de laagst mogelijke premie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie