Nieuws

Griekenland kost ons 704 euro per huishouden

Zuid-Europa in de uitverkoop

vrijdag 20 mei 2011
Griekenland kost ons 704 euro per huishouden

De met fraude, list en bedrog opererende Griekse overheid zorgt voor een fikse kater bij de overige Europeanen. Sterke Europese landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk en Finland krijgen een fikse rekening gepresenteerd van de 'zorgeloos levende zuiderlingen'. Zowel in Duitsland, Finland als Nederland wordt door de bevolking nijdig gereageerd op het verkwistende gedrag van de Grieken. Het is vrijwel zeker dat de Grieken op een potentieel faillissement afstormen.

Om Griekenland binnen de Europese Unie te houden zal het gemiddelde Nederlandse huishouden via allerlei belastingen minimaal € 704,- moeten ophoesten. Als de Griekse vorderingen van Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen ook verloren gaan en deze instellingen opnieuw moeten worden ondersteund, dan loopt de schade op tot zo'n € 2.000,- per huishouden. De Staat staat voor een duivels dilemma. Nog meer geld aan Griekenland lenen en dit rampscenario zien te voorkomen, met het gevaar dat ook dit meerdere in een bodemloze put verdwijnt, of de bom maar laten barsten, de scherven opruimen en Griekenland de euro ontnemen.

Steen in de vijver
De PVV heeft het onderwerp Griekenland inmiddels bijgeschreven op haar lijstje van populaire onderwerpen. Dat dit ooit zou gebeuren was slechts een kwestie van tijd. Dat een politieke partij deze kat de bel aanbindt is ook overigens noodzakelijk. Teveel partijen lopen, als gevolg van een gebrek aan voldoende kennis van zaken, als kuikens achter kloek Jan-Kees de Jager aan. Wilders gooit op de zijn bekende manier een steen in de eendenvijver en dwingt daarbij zowel de minister als de overige politieke partijen om de bevolking nu eens goed uit te leggen waarom een Nederlandse bijdrage aan Griekenland noodzakelijk zou zijn.

Teveel vakantie, te vroeg pensioen
Wilders bevindt zich, ongetwijfeld tegen de zin van de bewuste persoon in, in het goede gezelschap van bondskanselier Angela Merkel. Merkel is woedend op de Grieken. Zij vindt het maar luie donders met teveel vakantie en een te vroeg en te glorieus pensioen. Want, terwijl de Duitsers net aan het nadenken zijn of zij gezien de vergrijzing niet op 67 maar op 69 jarige leeftijd met pensioen moeten, gaan de Grieken doodleuk op 61-jarige leeftijd.

Merkel loopt ook niet rustig rond. Tegen de vijf miljard die Nederland in Griekenland heeft zitten, staat een lening van 22 miljard euro van de Duitse overheid aan het verkwistende Griekse regime. Daar bovenop zitten de Duitse banken nog eens met een investering van minimaal € 45 miljard in Griekenland. Het is Duitsland er dus alles aan gelegen om deze Griekse tragedie tot een goed einde te brengen.

Eiland in de verkoop
De totale Griekse schuld aan Europa zal straks € 110 miljard bedragen. Tenminste, als de Grieken aan de voorwaarden voldoen die Europa heeft gesteld. Eén van die voorwaarden is dat Griekenland een groot aantal van zijn bezittingen verkoopt om daarmee de schuld te delgen. Griekenland bleek namelijk rijker dan haar regering liet schijnen. De rijkdom zit in de waarde van een aantal telefoonbedrijven, in havens, spoorwegen, luchthavens, energiebedrijven en zelfs in vele onbewoonde vakantie-eilanden. Bezittingen die in menig ander land allang aan particuliere investeerders zijn verkocht. Griekenland leent echter aan de ene kant geld van de Europese partners en blijft aan de andere kant op haar bezittingen zitten. Europa heeft de voorwaarde van verkoop van bezittingen al eerder gesteld maar de Grieken deden tot op heden alsof zij niets gehoord hadden.

Geld naar Cyprus
Terwijl de nood van het land hoog is, lopen gefortuneerde Grieken in hoog tempo weg. Zij zien in de verte de bui al hangen en zijn banger voor het faillissement van hun bank dan dat van hun land. Van de € 250 miljard aan spaargeld dat vorig jaar nog op de gezamenlijke bankrekeningen stond, was eind vorig jaaal zo'n € 30 miljard naar elders verdwenen. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam daar nog zo'n € 9 miljard bij, terwijl de opnames van spaargeld maandelijks nog oplopen. De banken op Cyprus zien hun saldi maand na maand sterk oplopen.

In een jaar tijd is Griekenland als handelsnatie van de 46e plaats naar de 56e plaats gedaald en daarmee nog onder de armste Europese landen, Roemenië en Bulgarije, terechtgekomen. Bedrijven in andere landen worden steeds huiviriger om met Griekse bedrijven zaken te doen. Zij zijn bang dat zij geen geld zullen terugontvangen voor de door hen geleverde spullen.

De waarschuwing van Wilders kan dan ook niet zomaar worden afgedaan als een populistische noodkreet. De zorgen zijn echt groot en de commotie over dit onderwerp is terecht. Nout Wellink, die nog heel even president van De Nederlandsche Bank is, deed nogal laatdunkend over de uitlatingen van Wilders. Hij vond ze onverstandig. Wellink heeft echter al eerder laten blijken de financiële situatie in het buitenland zwaar te onderschatten. Zijn rol in de IJslandse affaire staat menig Nederlander in de ziel gegrift. Ook minister De Jager bagatelliseert de door Wilders vertaalde onrust van het volk. De geschiedenis heeft geleerd dat geld stoppen in een onderneming die aan het randje staat in bijna 90 procent van de gevallen eindigt in het kunnen afschrijven van de donatie. Er is veel wijsheid voor nodig om Griekenland uit de door haar eigen gegraven kuil op te diepen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie