Nieuws

Depositorente stijgt wél, spaargeld nu vastzetten?

Grootbanken zeer traag met rente-ontwikkeling

maandag 2 mei 2011
Depositorente stijgt wél, spaargeld nu vastzetten?

Nederlanders zetten hun spaargeld vaker voor langere tijd weg. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) werd er in het eerste kwartaal van 2011 voor 2,5 miljard euro op een deposito-spaarrekening gestort. Dat geld kwam grotendeels van spaarrekeningen met een vrij opneembaar krediet, rekeningen die in totaal 2 miljard euro aan saldo verloren. DNB zoekt de verklaring voor het vastzetten in het feit dat de deposito's in tegenstelling tot reguliere spaarrekeningen wél een lichte rentestijging doorgemaakt hebben. Maar wat is nu verstandig, wachten of vastzetten?

Wegwijs voorspelde begin januari dat de rentetarieven op spaarrekeningen zouden gaan oplopen. Die voorspelling was gebaseerd op het feit dat het Euribor-tarief (zie hieronder voor uitleg) al sinds juni 2010 een stijgende lijn laat zien. Deze stijgende lijn zet nog steeds door, van nog geen 0,5 procent een jaar geleden tot inmiddels bijna 1,0 procent. Het gemiddelde rentetarief op de vrij opneembare spaartegoeden is echter gelijk gebleven. Nog steeds iets onder de 2 procent en dat is geen verschil met een jaar geleden. De rentevergoeding op rekeningen waarbij het geld één of twee jaar vast staat, is echter wel wat gestegen. Zij het met slechts 0,1 tot 0,2 procent.

Beter nog even wachten
Die minieme stijging van de rentevergoeding op deposito's is voorlopig nog niet de moeite waard om het geld vast te zetten. De reden dat de gemiddelde rente op vrij opneembare rekeningen niet stijgt, is vooral te wijten aan de grootbanken. Zij rekenen traditioneel lage vergoedingen en zijn zeer traag in het doorberekenen van rentestijgingen. De kleinere banken bewegen gemakkelijker. Zodra de verschillen tussen de grootbanken en de kleinere banken te groot worden, zullen ook de spaarmolochs van hun plek komen. Het renteverschil met nu zal dan snel teniet gedaan zijn en de mogelijkheid om mee te profiteren van grotere rentestijgingen verkeken met een deposito.

 Wat is Euribor?
Een belangrijke graadmeter voor de rente op spaargeld is het 1-maands Euribor tarief. Euribor is een samenvoeging van de volledige naam 'Euro Interbank Offered Rate'. Het is het gemiddelde rentetarief van 57 vooraanstaande Europese banken dat zij rekenen wanneer ze onderling geld uitlenen. ING, ABN Amro en de Rabobank zijn de Nederlandse banken waarvan de tarieven meegewogen worden in de Euribor. De 15 tarieven van Euribor zijn onderverdeeld per looptijd. Het minimum is het 1-weeks tarief, oplopend tot 1 jaar.

 Hoogste spaarrentes per looptijd

Vrij opneembaar 2,6% Bank of Scotland, Westland Utrecht
Deposito 1 jaar 2,8% Garantibank
Deposito 2 jaar 3,0% Garantibank, ATB, Anadolubank
Deposito 5 jaar 4,1% NIBC
Deposito 10 jaar 4,6% Fortis/ABN Amro


Peildatum 30-04-2011. LeasePlan Bank heeft een tarief van 2,98% op een vrij opneembaar tegoed. Het is echter niet meer mogelijk om een rekening te openen. Bank of Scotland valt onder het Britse depositogarantiestelsel.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie