Nieuws

Beleggers reageren op dood Osama Bin Laden

Aandelenkoersen even omhoog

maandag 2 mei 2011
Beleggers reageren op dood Osama Bin Laden

Blij zijn met de dood van iemand is een vreemd fenomeen, ongeacht hetgeen hij of zij op zijn kerfstok heeft. Toch maakt de dood van Osama Bin Laden duidelijk gevoelens van blijdschap los. Met name Amerikanen gaan de straat op om dit te uiten. Ook beleggers zien de ondergang van de Al Qaida leider als een opsteker. Wereldwijd stegen de koersen van aandelen. Olie werd een stuk voordeliger. Een reactie die meer te maken heeft met psychologie dan met de reële waarde van aandelen.

De Nederlandse beurs (AEX) stond in de loop van de dag op een plus van 0,9 procent. Alhoewel deze winst later iets afnam, bleef de stemming opperbest. Ook de Amerikaanse beurs begon de dag met een stijging en stond al snel 0,5 procent hoger.

Vertrouwen omhoog
De dood van Osama Bin Laden is een klap voor Al Qaida. In een gevecht van nog geen uur is een eind gemaakt aan een lange periode waarin Osama de mythe van ongenaakbaarheid in stand hield. De heerschappij van Osama tartte de westerse wereld en vormde een inspiratiebron voor zijn handlangers. Nu is op een uiterst efficiënte wijze duidelijk geworden dat het slechts een kwestie van tijd was. Het toch al verzwakte Al Qaida krijgt door deze nieuwe dreun minder kans om aanslagen te plegen. Dit laatste is de reden voor de stijging van de aandelenkoersen. Aanslagen of andere invloeden van Al Qaida brengen onzekerheid met zich mee en vormen een onzekere factor voor beleggers. Nu de kans hierop kleiner is, nemen beleggers dit mee in de prijs van aandelen. Het heeft weinig te maken met de reële waarde van bedrijven. Er worden immers niet opeens meer producten verkocht door de gebeurtenis. Vertrouwen speelt echter een grote rol in de wereldeconomie en vertrouwen is niet altijd gebaseerd op rationele factoren.

Een kat in het nauw ... 
Al Qaida zal zich moeten hergroeperen en staat voor de opgaaf een nieuwe leider naar voren te schuiven. Deze zal voorlopig altijd in de schaduw staan van zijn voorganger. Het is echter een utopie om te denken dat de wereld nu verlost is van aaslagen of terreur vanuit de extremistisch islamitische hoek. Sterker nog, voor de korte termijn neemt de kans zelfs toe. De groepering, die in de afgelopen jaren nauwelijks van zich liet horen, wordt nu geprikkeld tot vergeldingsacties. Het is onduidelijk of ze hiertoe in staat is, maar niet reageren is in ieder geval een blijk van onmacht. Beleggers lijken niet voor het eerst primair te reageren zonder het totaalbeeld helder voor ogen te hebben. 

Naast positieve cijfers van bedrijven stijgen de koersen van aandelen op het nieuws dat Osama om het leven is gebracht. Een eerste reactie van Al Qaida is dat de Pakistaanse overheid en het leger doelwit nummer één vormt. Op een tweede plaatst volgen de Verenigde Staten. De nabije toekomst zal uitwijzen of ze deze dreigementen kracht bij kunnen zetten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie