Nieuws

Autoverzekeringen kunnen vijftien procent duurder worden!

Premieverschillen in één straat van 44 procent

donderdag 26 mei 2011
Autoverzekeringen kunnen vijftien procent duurder worden!

Autoverzekeraars zijn hun verzekeringspremies fors aan het opkrikken. Onderzoek op de markt voor autoverzekeringen toont aan dat de gemiddelde premie in vijf maanden tijd is opgelopen met circa negen procent. Verwacht wordt dat de gemiddelde premieverhoging uiteindelijk zo'n vijftien procent zal bedragen. De premieverschillen tussen verzekerden zijn overigens zeer groot omdat steeds meer verzekeraars per postcode premiedifferentiatie toepassen. Zelfs binnen een straat kunnen grote premieverschillen ontstaan.

Verzekeringsmaatschappijen zijn eind vorig jaar aan hun vestje getrokken door De Nederlandsche Bank (DNB). Het afgelopen jaar hebben de meeste autoverzekeraars forse verliezen geboekt. De verliezen liepen in 2010 op tot 34 miljoen euro. Het afgelopen jaar moest er veel geld worden uitgegeven in verband met claims als gevolg van het pittige winterweer. Ook in de jaren daarvoor verloren de meeste verzekeraars dik op hun autoportefeuille.

Meeste verzekeraars verhogen
DNB houdt de betrouwbaarheid van de verzekeraars de laatste tijd erg in de gaten en heeft inmiddels een waarschuwende vinger opgeheven richting de verliesgevende verzekeraars. In de afgelopen maanden hebben Univé, de ANWB, ASR, de Goudse, Generali, Delta Lloyd en Klaverblad al aangekondigd de premie uiterlijk 2011 te zullen verhogen. Omdat de premie/schade verhouding bij circa 70 procent van de verzekeraars grote zorgen baart, kan worden verwacht dat het grootste deel van de verzekeraars de premie voor het einde van dit jaar zal verhogen.

Ingewikkelde premiedifferentiatie
Diverse partijen doen momenteel onderzoek naar de premiedifferentiaties op de autoverzekeringmarkt. Zo zijn grote premieverschillen geconstateerd tussen postcodegebieden. De ene regio betaalt zestig procent meer dan de andere regio. Zelfs binnen één straat kunnen de premies op basis van het adres en huisnummer tot 44 procent verschillen. Deze premieverschillen hebben hoofdzakelijk te maken met algemene moraliteit en claimgedrag in de wijk. Er zijn duidelijke verschillen tussen bewoners van een volkswijk en bewoners van een villawijk. Ook zijn aanzienlijke premieverschillen aantoonbaar tussen hoger en lager opgeleiden en tussen bewoners van een koophuis en die van een huurhuis. Premies kunnen zelfs per beroepssoort verschillen.

Premieverschil van € 600,-
Ook zijn er forse verschillen tussen de grote Nederlandse verzekeraars en kleine gespecialiseerde verzekeringsmaatschappijen. De kleintjes zijn vaak aanzienlijk voordeliger en soms qua voorwaarden en qua hulp bij schade veruit te prefereren.  Voor een gemiddelde wa + casco verzekering (all risks) kan voor een gemiddelde autoverzekering een premieverschil ontstaan van meer dan € 600,- per jaar. Voldoende verschil om hier bij stil te staan en de hoogte van de eigen premie te onderzoeken.

Internetverzekeraars
De laatste tijd scoren internetverzekeraars qua premie wat beter dan conventionele verzekeraars. Nadeel daarbij kan echter zijn dat verzekerden het bij schade zelf moeten uitzoeken. De beste combinatie is een goedkope internetverzekeraar die wordt aangeboden door een serviceverlenende verzekeringsadviseur. Zo'n verzekeringsadviseur plakt dan een serviceabonnement aan de verzekeringspremie en is dan in de meeste gevallen nog veel voordeliger dan de voormalige verzekeraar.

Rechtstreekse verzekeraars veelal duurder
Nu "provisie" een vies woord is geworden in verzekeringsland zijn veel assurantieadviseurs overgegaan op abonnementen. Anderen hanteren niet veel meer dan de inkooppremies en rekenen per schadegeval administratiekosten voor de schadebehandeling. Rechtstreeks verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij is, afgezien van het missen van de belangenbehartiging door een assurantieadviseur, in de meeste gevallen niet goedkoper. Rechtstreekse maatschappijen zoals Centraal Beheer, Ohra, FBTO of  Interpolis zijn de laatste jaren soms aanzienlijk duurder gebleken dan assurantieadviseurs die hun belangenbehartiging van de klant koppelen aan de voor de klant goedkoopste verzekeraar van het land.

Gezien de huidige tendens van soms forse premieverhogingen is het aan te bevelen om een nieuwe premieofferte aan te vragen bij een onafhankelijke assurantieadviseur. Nadere info over de laagste premies en de beste adviseurs  in uw regio kan eventueel onderstaand worden aangevraagd.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie