Nieuws

Advocaat per uur te duur

Nieuw initiatief blijkt dure oplossing

donderdag 5 mei 2011
Advocaat per uur te duur

Naast de bestaande rechtsbijstandverzekering lanceert verzekeraar SRK een nieuwe vorm van rechtshulp. Onder de vlag "de markt van rechtsbijstandverzekeringen is verzadigd" lanceert SRK het fenomeen: een jurist voor €130,- per uur. Wanneer de benodigde bijstand niet binnen het pakket valt, biedt SRK een goedkope jurist.  Op het eerste oog een uitkomst voor een ieder die te kampen heeft met een juridisch geschil. Maar is het wel echt zo aantrekkelijk?

De markt voor rechtsbijstand zal niet snel verzadigd raken, simpelweg omdat conflicten niet van vandaag of morgen zijn. De vraag naar rechtsbijstandverzekering groeit nog steeds. Wel is het aanbod aan verzekeringen groot en wordt het werven van veel nieuwe verzekerden steeds lastiger. Om de inkomstenstroom op gang te houden, zien nieuwe initiatieven als dat van SRK het levenslicht. De € 130 die het bedrijf per uur rekent, ligt echter fors hoger dan € 90,-, wat het gemiddelde uurloon van een jurist is.

Concurrentie
Dat SRK last heeft van toenemende concurrentie en dus actie moet ondernemen, blijkt alleen al uit het feit dat verzekeraar Anker in 2011 de maar liefst 25.000 uitbesteedde rechtsbijstandsverzekeringen bij SRK beëindigt om deze in eigen huis onder te brengen. Anker volgt hiermee het voorbeeld van verzekeraars Proteq en ASR.  Het is dan ook begrijpelijk dat SRK zich heroriënteert en naar nieuwe inkomstenbronnen zoekt. Een jurist voor €130,- per uur is hier het resultaat van.

Jurist is geen advocaat
SRK heeft 250 juristen in dienst, waarvan 50 advocaat. Een advocaat onderscheidt zich met het volgen van een aparte beroepsopleiding en zijn aansluiting bij de Orde van Advocaten. Bij een civiele rechtsprocedure bij de rechtbank, gerechtshof of de hoge raad is inschakeling van een advocaat wettelijk verplicht. De gemiddelde uurprijs van een advocaat is volgens MKB bedrijfszaken €180,-.
Gemiddelde kosten voor SRK van alle juristen komen neer op €108 euro per uur. Met het uurtarief van  €130,- betekent dit een winstmarge van €22,- op elk geboekt uur. 

Goedkopere oplossing
Als een rechtszaak zich aandient en er is in dat geval geen verzekering afgesloten of de verzekering dekt niet, dan zijn er ook andere oplossingen. Zo kun je voor de eerste juridische hulp terecht bij de juridische loketten in diverse steden. Deze geven gratis advies en waar nodig een doorverwijzing naar een advocaat. Deze advocaat kan, waar de financiële situatie hierop aandringt, zelfs Pro Deo voor iemand te werk gaan. Echter, hier zijn strikte regels aan verbonden en lang niet iedereen komt in aanmerking. Wie twee jaar voor de aanvraag een belastbaar vermogen had in box 3 (belastbaar spaargeld), komt niet in aanmerking en ook de hoogte van het inkomen is van invloed.

Een andere mogelijkheid is de rechtsbijstandverzekering. De jaarpremie voor een standaard rechtsbijstandverzekering ligt slechts een paar tientjes hoger dan het uurtarief van SRK en de verzekerde wordt daarbij niet op kosten gejaagd voor ieder uur dat de jurist aan het werk is.

Bij juridische zaken heeft men, naast last van een eventuele tegenpartij, ook weinig inzicht in de complexiteit van de rechtsgang of het juridisch advies. Men is geneigd kosten nog moeite te sparen voor een goed verloop van zaken, terwijl er betaalbare alternatieven zijn. Hier spelen commerciële partijen goed op in, vaak ten koste van de portemonnee van de consument. Via het onderstaande formulier kan meer informatie worden aangevraagd over voordelige rechtsbijstandverzekeringen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie