Nieuws

Verzekeraar neemt apotheker in houdgreep

Uw mening is goud waard

vrijdag 29 april 2011
Verzekeraar neemt apotheker in houdgreep

In het kader van een goede informatievoorziening  voor haar verzekerden is zorgverzekeraar CZ een onderzoek gestart naar de klanttevredenheid over de dienstverlening van apothekers. Handig, want het consumentenvertrouwen in apotheken is fors geslonken sinds 2008. Toen werd bekend dat veel apotheken prijsafspraken maken met geneesmiddelenfabrikanten en daar flinke bonussen aan overhouden. CZ kiest op deze wijze de kant van verzekerden, zonder hierbij echter het eigenbelang uit het oog te verliezen.  

Al enkele jaren is er een kat en muisspel gaande tussen verzekeraars en apotheken over de kosten van geneesmiddelen. Verzekeraars zetten destijds flink het mes in de inkomsten van apothekers door een prijsbeleid te voeren dat doorgaans enkel de goedkoopste medicijnen vergoedt. Apothekers op hun beurt blijven duurdere medicijnen declareren en geven aan dat het belang van de patiënt bepalend is.

Niet alleen de klant centraal
Het klantenonderzoek van CZ is meer dan een handige methode om klantmeningen over een hypotheek te verzamelen. Hoewel het onderzoek alle schijn heeft enkel te dienen als informatievoorziening voor patiënten, is verzekeraar CZ in de toekomst van plan de uitkomsten van het onderzoek in te zetten in het beloningssysteem van apothekers. Dit zou kunnen leiden tot het louter samenwerken met als  goed beoordeelde apotheken en het 'bestraffen' van minder gewaardeerde apotheken. Zoals het Slotervaartziekenhuis dit jaar op de zwarte lijst van ziekenhuizen geplaatst werd. Er is dus wel degelijk commercieel belang bij dit onderzoek.

Apothekers kleden zorg niet uit
Terwijl verzekeraars hun handen wassen in onschuld en er alles aan doen het klantvertrouwen te behouden, worden apothekers beschuldigd van grootschalige fraude. Dit terwijl juist verzekeraars verantwoordelijk zijn voor het zogenoemde preferentiebeleid. Dit beleid zorgt ervoor dat apothekers sinds 2008 gebonden zijn aan lijsten van declarabele medicijnen. Hierbij speelt de prijs van medicijnen een grote rol.

Verzekerden de dupe?
Hoewel het onderzoek niet enkel van informatieve aard is, hoeft de verzekerde niet de dupe te worden van de prestatiegerichte visie op zorg. Wellicht zal door controle op de zorg deze ook daadwerkelijk verbeteren. Apothekers zullen medicijnen goedkoper moeten aanbieden omdat hun inkomstenstroom op het spel staat en verzekeraars zullen een breder medicijnpakket moeten vergoeden om hun verzekerden aan boord te houden. Het streven is uiteraard gericht op het  in de hand houden van de kosten in de gezondheidszorg die men vertaald ziet in de premie voor de zorgverzekering.

Zorg en commerciële ideologie kunnen elkaar bijten. Het gaat over  gezondheid, een zeer belangrijk item. Kosten nog moeite zouden daarvoor gespaard dienen te worden. Toch zijn de ongezond hoge bonussen op zorg en het uitkleden van het zorgpakket ook niet gewenst. CZ tracht hier, met een behoorlijke dosis eigenbelang, op in te spelen.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie