Nieuws

Merendeel Nederlanders ‘volledig pensioenonbewust’

Beleggingsbeleid pensioenfondsen te riskant

vrijdag 1 april 2011
Merendeel Nederlanders ‘volledig pensioenonbewust’

Bijna driekwart van de Nederlanders is volledig pensioenonbewust. Deze groep is niet of nauwelijks op de hoogte van het verloop van hun pensioenopbouw. Ook de vraag of er na het bereiken van de pensioenleeftijd voldoende financiële ruimte is, kan niet beantwoord worden. Het kennisniveau rondom pensioenen lijkt steeds verder weg te zakken. Om het tij te keren lanceert het ministerie van financiën de 'Pensioen3daagse'. De campagne dient het saaie maar belangrijke thema pensioen terug te krijgen op de agenda van de Nederlander. De vraag is of dat dit keer wel gaat lukken.

 

Uitvoerder van de campagne is Wijzer in geldzaken, in het leven geroepen door het ministerie van Financiën samenwerking met toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. De vaak complexe pensioenonderwerpen worden in hapklare brokken gepresenteerd. Op de hoogte zijn van het latere pensioeninkomen, de gevolgen hiervan en mogelijke aanvullende maatregelen staan centraal.

Pensioengat door beleid pensioenfondsen
Veel mensen hebben een te rooskleurig beeld van hun pensioenvooruitzichten. Dat het uiteindelijke pensioen in veel gevallen lager uit dreigt te vallen, is mede veroorzaakt door het beleid van pensioenfondsen. Deze hebben tijdens de crisis fors verloren op beleggingen. Tijdens een recente hoorzitting over het beleggingsbeleid van de fondsen werd een bedrag van 146 miljard euro aan verliezen genoemd.

De pensioenfondsen kregen tijdens de hoorzitting een veeg uit de ban van toezichthouder de Nederlandse Bank. Deze stelde dat met een voorzichtiger beleid de schade minder groot zou zijn geweest. Alle betrokkenen waren het erover eens dat in de jaren negentig te weinig pensioenpremie is afgedragen door de deelnemers. Destijds leek de premie voldoende maar de opgebouwde buffers bleken uiteindelijk niet bestand tegen de crisis. Huidige deelnemers zwaarder belasten is nu de enige oplossing. Meer over pensioenfondsen en relatie tot het persoonlijk pensioen is te lezen in het nieuwe nummer van Wegwijs Magazine, dat binnenkort ook online verschijnt.

Voorlichting geen oplossing
Voorlichting over complexe zaken is altijd nuttig. Het is echter een utopie om te stellen dat een 'Pensioen3daagse' voor volledige bewustwording zal zorgen. Pas wanneer de persoonlijke gevolgen onder ogen komen, zullen mensen energie willen steken in hun pensioen. In geld uitgedrukt kan één procent minder opbrengsten na jaren leiden tot een opbrengst die duizenden euro's lager uitvalt dan gepland.

Voorlichting zelf wijzigt niets aan dit probleem. Bijtijds een aanvullend pensioen opbouwen, is één van de opties die resteert.

Voor het in kaart brengen van de persoonlijke  situatie en mogelijkheden, kan via de digitale antwoordkaart worden aangevraagd.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie