Nieuws

Koper goudmijn voor dieven

Nederland meeste goud per inwoner

donderdag 7 april 2011
Koper goudmijn voor dieven

In het anders zo rustige Schoorl sloegen koperdieven eerder dit jaar hun slag. Hun buit bestond uit de deels van koper gemaakte bliksemafleiders op de toren van de dorpskerk. De gestolen waar is echter nooit 'verzilverd'. Een fietser met de ijzerzaag nog in zijn hand maakte enig speurwerk overbodig voor de politie. Niet alleen in Schoorl is het stelen van koper populair. De sterk gestegen koperprijs maakt alles wat koper bevat tot een interessant doelwit. Ook de goudprijs steeg deze week tot een nieuw record. Dit is alleen wat lastiger te stelen.

Niet alleen bliksemafleiders zijn waardevolle objecten in een kerk. Oude statenbijbels, kroonluchters en zelfs koperen regenpijpen zijn niet veilig vanwege de waardevolle metalen die ze bevatten. Naast gebouwen als kerken is ook het spoor in trek vanwege de koperen leidingen en wordt bij bouwbedrijven met regelmaat ingebroken voor de bekabeling die er ligt opgeslagen. Zoeken op internet levert dermate veel resultaten op dat het stelen van koper uit lijkt te groeien tot een soort nationale hobby.

Koperprijs explodeert
Dat koper in de belangstelling staat, komt door de sterk stijgende koperprijs. In nog geen twee jaar tijd is deze prijs meer dan verdubbeld. Een pound (453,59 gram) levert momenteel circa 4,30 dollar op. In april 2009 was dezelfde hoeveelheid nog geen twee dollar waard. Vooral snelgroeiende landen als China zorgen voor een toenemende vraag. Door de snelle groei is meer koper nodig dat bijvoorbeeld verwerkt wordt in de bekabeling van nieuwe woningen of dat dient als bestandsdeel in elektronische producten. De hoeveelheid beschikbare koper stijgt niet in dezelfde vaart als de vraag, waardoor de prijs stijgt. Beleggers spelen gretig in op de alsmaar stijgende koperprijs door te beleggen in koper zelf of de bedrijven die koper delven en bewerken.

Nederland meeste goud per inwoner
Goud is een ander metaal dat fors meer waard is geworden in de afgelopen tijd. De waarde van goud wordt, anders dan bij koper, niet alleen bepaald door de vraag van bedrijven. Zeker in economisch roerige tijden wordt het bezit van goud gezien als een veilige belegging. Veel overheden houden om deze reden een goudvoorraad aan.

De totale waarde van de Nederlandse goudvoorraad schommelt rond de € 20 miljard, wat in gewicht 612,5 ton (612.500 kilo) is. Hiermee staat ons land op de negende plaats. De Amerikanen zijn koploper met een goudvoorraad van 8.133,5 ton. Gemeten per inwoner heeft Nederland echter het meeste goud. Afgerond is in Nederlander 37 gram aanwezig per inwoner, tegen 26 gram per Amerikaan. Ook andere landen met een grote voorraad, zoals Duitsland en Italië, komen per inwoner lager uit. Gezien de recordhoogte van de goudprijs heeft de overheid geen slechte investering gedaan met de aankoop van goud.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie