Nieuws

Hypotheekrente: Even pauze daarna wéér stijgen!

Maandlasten koopwoning in half jaar gemiddeld € 136,- hoger

zaterdag 30 april 2011
Hypotheekrente: Even pauze daarna wéér stijgen!

De afgelopen week is de laagste rente voor een hypotheek met een tien jaar vaste termijn in Nederland gestegen. Sinds begin september is de kapitaalmarktrente gestegen met maar liefst 1,3 procent. De laagste hypotheekrente van ons land nam sindsdien toe van 4,15 procent naar 5 procent, een stijging van 0,85%. Banken hebben dus een beetje water bij de wijn gedaan. Dat duurt overigens maar even, want na een korte pauze tijdens de komende weken zal de hypotheekrente beslist verder gaan stijgen.

Door de rentestijging van het afgelopen half jaar zijn de netto rentelasten van een gemiddelde koopwoning - na aftrek van belastingvoordeel - gestegen van € 665,- naar bijna € 800,-, een stijging van ruim twintig procent. De daling van de huizenprijzen kan daar niet tegenop. Het wordt echter nog erger, want diverse ontwikkelingen zullen ervoor zorgen dat de rente de komende twaalf maanden wellicht nog een procent zal stijgen.

Gewone renteverhogingen
De steeds groter wordende vraag naar geld op de financiële markten heeft een stuwende werking op de rente. Die werking wordt nog verder gestimuleerd door de oplopende inflatie in Europa en de Verenigde Staten. Ongeacht de mededeling van de Amerikaanse bankpresident Bernanke, dat hij voorlopig nog op de renterem zal blijven staan, zal zijn Europese ambtsgenoot Prichet vanwege dit inflatierisico de rente in het lopende jaar nog één of meerdere keren verhogen. Hoewel dit slechts een verhoging van de korte rente betreft, werkt zo'n verhoging voor een deel uit op de langere rentetermijnen.

Extra rentestijging
Naast deze economische opwaartse krachten op de rente zijn er nog geforceerde krachten aan het werk die in stijgende werking op de rente hebben. Zo berichtte deze week professor dr. Lex Hoogduin, directeur van De Nederlandsche Bank en potentieel opvolger van Nout Wellink, dat hij de financiële buffers van de Nederlandse banken nog steeds niet hoog genoeg vond. Banken moeten dus meer reserve kweken. Dat zullen zij doen door enerzijds de spaarrente zo laag mogelijk te houden en anderzijds de hypotheekrente extra te laten stijgen. De toekomst ziet er dus niet zo vrolijk uit.

Buitenlandse banken populair
Naast allerlei beperkingen die de overheid de laatste tijd aan kopers oplegt bij het verkrijgen van een hypotheek, wordt die hypotheek daarnaast dus ook steeds duurder. Vanwege dat overheidsingrijpen wordt de concurrentie op de hypotheekmarkt ook niet bepaald gestimuleerd. Wel is het zo dat buitenlandse banken de laatste tijd wat van de Nederlandse hypotheekmarkt afsnoepen met lagere tarieven. Was in september BNP (Banc National de Paris) met 4,15 procent nog de voordeligste in het segment 'tien jaar vast', sinds het begin van dit jaar speelt het Belgische Argenta weer een hoofdrol met een rente die deze week overigens opliep van 4,8 naar 5 procent.

Grote verschillen tussen banken
De goedkoopste hypotheek met variabele rente komt momenteel van de verzekeraars Aegon en Reaal, met 3,15 procent rente. Deze rente zal zeer binnenkort echter gaan stijgen. Voor een jaar vast kan men het best bij ING terecht tegen 3,1 procent. Voor vijf jaar vast pakt Argenta de koppositie met 4,55 procent rente. Nu de rente alsmaar aan het verhogen is, kiezen de meeste mensen kiezen echter voor langere rentevaste termijnen. Tien jaar vast is favoriet. Voor hypotheken die een langere rentevaste termijn hebben dan tien jaar heeft ASR de beste papieren. Deze verzekeraar vraagt voor 15 jaar vast 5,55 procenten voor zowel 20 als 30 jaar vast 5,7 procent. De duurste hypotheek van Nederland is momenteel de Reaal Victorie Hypotheek met een 30 jaar vaste rentetermijn ad. 7 procent rente. 

Mensen wier rentetermijn in de komende drie jaar afloopt, doen er goed aan zich nu al op de hoogte te stellen van de mogelijkheden. Wachten zorgt voor aanzienlijk hogere lasten in de toekomst. Het is vrijwel zeker verstandiger om de rentetermijn tussentijds open te breken en de hypotheektermijn tussentijds voor een langere termijn vast te zetten. Nadere informatie hierover kan eventueel onderstaand worden opgevraagd.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie