Nieuws

Duitsland stuwt hypotheekrente op

Knoflooklanden hebben het nakijken

dinsdag 5 april 2011
Duitsland stuwt hypotheekrente op

Deze week zal de directeur van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet de rente in de eurozone verhogen. Staat dat al vast? Zo goed als. De hoogste baas van de ECB spreekt codetaal richting de financiële markt. Bij het vorige rentebesluit een maand geleden sprak Trichet over 'versterkte waakzaamheid' (strong vigilance) als het gaat om de koopkracht in de eurozone. Een goed verstaander in de markt weet voldoende: 'over een maand stijgt de rente'. In Nederland zal dat op korte termijn een verdere stijging van de hypotheekrente tot gevolg hebben.

Tussen 2005 en 2007, tijden van economische voorspoed en inflatiedreiging, sprak Trichet voorafgaand aan een rentebesluit liefst negen keer over 'versterkte waakzaamheid'. In acht gevallen werd een maand later besloten om de rente te verhogen. Alleen vlak na het uitbreken van de crisis bleef de rente toch gelijk na het codewoord. Vorige maand liet hij tijdens zijn toelichting op het rentebesluit van de maand maart de term 'versterkte waakzaamheid' liefst zes keer vallen. Aan duidelijkheid laat dat niets te wensen over, er zat nog net geen knipoog bij.

Pijnlijk voor Zuid-Europa
Waarom kiest Trichet voor een verhoging van de rente? De ECB-baas maakt zich zorgen om de stijgende inflatie in de eurolanden. In dit geval kiest Trichet dus heel duidelijk voor Duitsland als hij spreek over 'de eurolanden'. Want het is namelijk voornamelijk Duitsland, waar de economie op volle toeren draait en hoge inflatie dreigt. De zuidelijke eurolanden kennen nauwelijks economische groei of zelfs krimp. Een renteverhoging is voor hen schadelijk. Omdat Trichet bij zijn keuze tussen noord en zuid altijd iemand pijn moet doen, zal de renteverhoging slechts klein zijn: van 1,0 naar 1,25 procent.

Amerikanen houden rente laag
In de VS wordt voorlopig geen rentestijging verwacht. Een daling kan niet, want de rente is daar al praktisch 0 procent. Een stijging zal ook niet plaatsvinden, omdat dat de werkgelegenheid zou schaden. De Amerikaanse centrale bank heeft in tegenstelling tot de ECB ook de taak om de werkgelegenheid te stimuleren. In vergelijking met voor de crisis zijn er nog steeds 7 miljoen banen minder in de Verenigde Staten.

En Nederland?
Nederland is in dit geval te vergelijken met Duitsland. Wij worden als vanouds meegetrokken in het zog van de Duitse groei en zijn gebaat bij een beteugeling van de inflatie. Toch kleven er ook voor Nederland een aantal nadelen aan. De hypotheekrente bijvoorbeeld. Die is al ruim een half jaar aan het stijgen en zal door de Europese renteverhoging alleen maar verder oplopen. Ook de Nederlandse overheid is niet per se alleen maar gebaat bij een lage inflatie. Als geld minder waard wordt, dan daalt relatief gezien ook de omvang van de staatsschuld. Een collectieve schuld die tijdens de crisis nogal is toegenomen.

Wegwijs verwacht dat het binnen zeer korte tijd niet meer mogelijk is om een hypotheek met een tien jaar vaste rente af te sluiten tegen minder dan 5 procent rente. Momenteel is de laagste rente voor 'tien jaar vast' nog 4,8 procent. ABN-Amro verwacht zelfs dat het tegen het einde van het jaar al niet meer mogelijk is om een hypotheek met een rente lager dan 6 procent te sluiten. Op wegwijs.nl kunt u het laagste rentetarief 36 uur lang vrijblijvend reserveren. Uw hypotheekofferte blijft in deze periode in ieder geval gevrijwaard bvan een eventuele stijging.

BvdL

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie