Nieuws

Banksparen steeds populairder

Banksparen alternatief voor levensverzekering

zondag 1 mei 2011
Banksparen steeds populairder

Het tegoed van Nederlanders op een bankspaarrekening is gestegen tot in totaal ruim zeven miljard euro eind 2010. Dit is ruim tweeënhalf keer zoveel als in dezelfde maand een jaar eerder. De cijfers van het CBS maken duidelijk dat steeds meer Nederlanders gebruik maken van banksparen. Met de steeds populairdere spaarvorm kan fiscaal vriendelijk een bedrag worden opgebouwd voor onder andere het pensioen. Ook het aflossen van de hypotheekschuld middels banksparen raakt meer in trek.

Bij banksparen wordt het geld op een geblokkeerde rekening gezet. De spaarder kan niet op ieder moment beschikken over het saldo. Pas op een bepaald moment komt het bedrag vrij, zodat het kan worden ingezet voor onder andere het aanvullen van het pensioen.

Pensioenopbouw via banksparen meest in trek
Het opbouwen van een pensioenaanvulling blijft de belangrijkste tak van het banksparen. Met 4,7 miljard euro is er bijna sprake van een verdubbeling ten opzichte van 2009. Nog groter is de groei bij het banksparen voor de aflossing van de woningschuld. Dit nam toe van 0,3 miljard euro tot 1,5 miljard euro.

Voorheen was het fiscale voordeel alleen van toepassing bij het sparen voor de hypotheek of pensioen. Nu hoeft over het opgebouwde vermogen ook niet direct vermogensbelasting te worden betaald wanneer bijvoorbeeld een uitvaart het spaardoel is. Van de laatstgenoemde mogelijkheid wordt echter nog maar mondjesmaat gebruik gemaakt.

Minder reguliere spaarrekeningen
Het aantal reguliere spaarrekeningen is fors afgenomen, van 31,3 miljoen in 2009 tot 26,7 in 2010. Dit heeft weinig te maken met het spaargedrag van Nederlanders. Banken hebben in de afgelopen tijd een bezem gehaald door het oerwoud aan spaarrekeningen in hun bezit. Wegwijs berichtte eerder al dat alleen de SNS bank al 60 in de vergetelheid geraakte rekeningen schrapte. Ook ING bracht het aantal spaarrekeningen sterk terug. Daarnaast gingen Fortis en ABN Amro samen, waardoor diverse rekeningen zijn samengevoegd. 

Het banksparen is een alternatief voor een kapitaalverzekering, waarbij eveneens op een fiscaal vriendelijke wijze een bedrag kan worden opgebouwd. Het is niet dat één van de twee opties per definitie de voorkeur geniet. Dit hangt af van de persoonlijke situatie en het spaardoel. Duidelijk is in ieder geval dat banksparen na een wat trage start inmiddels een rol van betekenis speelt. Meer weten over de persoonlijke mogelijkheden van banksparen, vraag dan hieronder meer informatie aan.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie