Autoschade in het buitenland, en dan?
Lastige gevallen, ook voor verzekeraars

Verzekeraars keren jaarlijks ongeveer 150 miljoen euro uit aan schades waarbij een buitenlander betrokken is. Volgens schade-expertisebureau CED doen ze dat te gemakkelijk, zonder enige grip te hebben op het proces van afwikkeling en daarmee ook indirect dus op de hoogte van het geclaimde bedrag. "Er wordt met andere woorden jaarlijks 150 miljoen euro als een blanco cheque uitgekeerd", zegt een woordvoerder van CED. Als verzekeraars al zo veel moeite hebben met buitenlandse tegenpartijen, hoe moet een particulier dan te werk gaan?
Een in het buitenland verzekerde auto als tegenpartij hebben bij een ongeval of aanrijding, is een moeilijkheidsfactor. Bent u aansprakelijk voor de schade? Dan is er niets aan de hand. U vult het schadeformulier in met de tegenpartij, stuurt die op en daarna is het een zaak van de verzekeraars. Verzekeraars hebben volgens het CED vervolgens amper grip op het door de tegenpartij geclaimde bedrag, zeker als zijn of haar auto ook nog eens niet in Nederland staat. Maar voor de particulier is dat niet van belang. De hoogte van het schadebedrag is niet van invloed op de eventuele premiegevolgen.
WA of WA+ is moeilijker
Lastiger wordt het wanneer de buitenlandse tegenpartij aansprakelijk is, of als er een discussie is over de schuldvraag. Is uw auto all-risk verzekerd? In dat geval is het weer een taak voor de verzekeraars. De schade aan uw auto wordt direct voorgeschoten door uw eigen verzekeraar, die het vervolgens gaat verhalen op de buitenlandse maatschappij. Is uw auto alleen WA, WA+ of beperkt casco verzekerd, dan zal uw eigen verzekeraar niets voor u kunnen betekenen. De auto is niet verzekerd voor schades door aanrijdingen en de verzekeraar zal dus ook niets voorschieten als een andere partij aansprakelijk is.
Hoe goed is uw Pools?
Is de tegenpartij in Nederland verzekerd, dan geeft het verhalen van de schade enige rompslomp maar is de afwikkeling relatief eenvoudig. Een buitenlandse tegenpartij is echter een heel ander verhaal. Als particulier zult u er achter moeten komen bij welke maatschappij de tegenpartij verzekerd is. Die partij moet vervolgens per brief aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Correspondentie kan niet in het Nederlands, telefonisch contact is vaak onmogelijk en waar Nederlandse verzekeraars met 'blanco cheques' werken, is het maar de vraag of buitenlandse assuradeurs even vrijgevig zijn met het afwikkelen van hun buitenlandschades.
Voor al deze zaken is het nuttig om over een rechtsbijstandsverzekering met verkeersdekking te beschikken. De rechtshulpverzekering schiet niets voor, maar zorgt wel dat de schade in bijna alle gevallen succesvol verhaald kan worden op de verzekeraar van de tegenpartij. Ook als dit een buitenlandse maatschappij is. In plaatsen waar bijvoorbeeld veel buitenlandse seizoensarbeiders werken en autorijden is een rechtsbijstandsverzekering geen luxe. Ook Nederlanders die met hun auto op vakantie gaan naar het buitenland kunnen zich veel ellende besparen met een rechtshulpverzekering. Meer informatie over rechtsbijstandsverzekeringen via de digitale antwoordkaart.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist