Nieuws

Woningmarkt kraakt ondanks toename verkopen

Weinig beweging prijs koopwoning

donderdag 17 maart 2011
Woningmarkt kraakt ondanks toename verkopen

In februari 2011 registreerde het Kadaster 9.558 woningverkopen. Dit zijn er 1.850 meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Een stijging van 7,5 procent. Een stijging dus. Een contrast met alle sombere berichten over de woningmarkt. Zit deze dan niet toch niet in het slop? Cijfers uit de periode voor de crisis geven op deze vraag een helder antwoord: we zijn nog lang niet terug bij af. Desondanks een klein lichtpuntje.

Het onderstaande overzicht bevat de historisch aantallen verkopen in de maand februari. Duidelijk is dat het aantal verkopen weliswaar is gestegen, maar niet in de buurt komt van het niveau van voor de crisis. Ten opzichte van februari 2008 bedraagt het verschil in aantallen maar liefst 5.532. De cijfers over meerdere maanden geven hetzelfde beeld, ten opzichte van vorig jaar is het aantal verkopen vergelijkbaar maar het niveau van voor 2009 blijft ver uit zicht.

Aantal verkochte woningen
Februari 2011:    9.558 
Februari 2010:    7.708
Februari 2009:    8.906 
Februari 2008:  15.081
Februari 2007:  14.487
Februari 2006:  15.698
Februari 2005:  13.964

Prijs koopwoning sukkelt voort
Gemiddeld werd een woning in februari verkocht voor € 234,444. In februari 2010 bracht een woning gemiddeld € 542 minder op. De huizenprijzen bewegen zich zijwaarts en grote duikelingen zoals deze eind 2008 en 2009 plaatsvonden, zijn niet aan de orde. Dit is voor huiseigenaren maar goed ook gezien de aderlating die ze in de afgelopen jaren te verwerken kregen. Wie zijn woning in februari 2008 verkocht, kon gemiddeld € 256,717 opstrijken. Om dit gemiddelde weer te bereiken is een forse stijging van het aantal verkopen noodzakelijk. Mede door het beperken van koopsubsidies, de aangescherpte regels voor het lenen van hypotheekgelden en bemoeienis van toezichthouders op de hypotheekmarkt is een forse impuls op korte termijn niet reëel.

Stijging aantal hypotheken lichtpuntje
Ondanks de voorzichtige houding van banken is het aantal in februari gesloten hypotheken gestegen. Het niveau ligt fors hoger dan in februari 2010 en 2009. De woningverkopen die het Kadaster registreert hebben betrekking op het passeren van de woning bij de notaris. De daadwerkelijke verkooptransactie vindt circa twee maanden eerder plaats. De hypotheekaanvragen zijn een indicatie over de toekomstige afhandeling van transacties bij de notaris. De stijging is dan ook een lichtpuntje dat wellicht tot uitdrukking komt in de cijfers die het Kadaster rond mei publiceert.

De cijfers van het Kadaster zijn weinig florissant, het aantal woningverkopen blijft laag. Toezichthouders houden banken in de gaten bij het verstrekken van hypotheken, waarbij scherp gelet wordt op de maximale hoogte van de hypotheeksom. Aanvullende eisen voor starters belemmeren de instroom die belangrijk is om de machine van koop en verkopen weer op gang te krijgen, van onderaf. Alhoewel minder direct speelt ook de onrust in de wereld een rol. Verstrekkende beslissingen als de aankoop van een woning nemen mensen minder snel wanneer de wereld in brand staat.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie