Nieuws

Weinigen gebaat bij hypotheekakkoord De Jager

Politiek onderschat crisis woningmarkt

dinsdag 22 maart 2011
Weinigen gebaat bij hypotheekakkoord De Jager

Minister van Financiën Jan Kees de Jager, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben een akkoord bereikt over de hypotheekverstrekking in Nederland. Volledig aflossingsvrije hypotheken zijn teruggebracht naar maximaal vijftig procent en de hypotheeksom is gemaximeerd op 110 procent van de aanschafwaarde van de woning. De maatregelen gaan in per 1 augustus 2011. Terwijl professionals in de branche, huizenkopers én -verkopers schreeuwen om verkoopbevorderend beleid, leggen de autoriteiten glimlachend een extra drempel neer. De politiek onderschat volkomen de omvang van de crisis.

Kamervragen waren er afgelopen week over het wonen op particulier erfpacht. Geïnteresseerde kopers krijgen geen hypotheek, eigenaren verkopen hun huis niet meer. Dat moest opgelost en wel direct. Maar in de huidige situatie is dat slechts symboolpolitiek. Er is een veel groter woningprobleem in Nederland: ook gewone huizen worden amper verkocht. De leencapaciteit en de mate van aflossing zijn voor de toekomst zeer belangrijk, maar zouden veel lager op de prioriteitenlijst van de regering moeten staan. Een jengelende AFM en een pokend Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben minister De Jager en de banken opgejaagd om te beginnen met waarmee geëindigd zou moeten worden.

Politiek tevreden
Het akkoord van De Jager en zijn gesprekspartners is met instemming ontvangen in de Tweede Kamer. VVD, PvdA, CDA en D66 zullen de minister met applaus begroeten als hij in de Kamer zijn resultaat komt presenteren. Hoe kan het toch dat er niet één Kamerlid vragen stelt bij de massale sluiting van makelaarskantoren? De groeiende groep aannemers in de deeltijd WW? Echt niemand die zich afvraagt hoe die gigantische voorraad te koop staande woningen is ontstaan? Iemand een idee hoe we die berg weer wegwerken? Particuliere erfpacht krijgt de wenkbrauwen nog gefronst, maar het werkelijke probleem is blijkbaar te groot om nog te zien.

Sleutelrol starters niet onderkend
Er zijn hogere prioriteiten. Jonge toetreders op de arbeidsmarkt verleiden om een huis te gaan kopen bijvoorbeeld. Dat is misschien wel de eenvoudigste maatregel om de markt weer op gang te brengen. Geen wetswijzigingen voor nodig, enkel wat creativiteit en een relatief klein bedrag om de jonge starters te ondersteunen. Niettemin ligt er een akkoord dat vooral de starters in problemen brengt. Lopende hypotheken mogen gewoon volgens de oude regels blijven lopen, zelfs bij een verhuizing. Enkel nieuwe hypotheken (voor starters dus!) moeten voldoen aan het hypotheekakkoord. Nogmaals: op termijn wellicht verstandig, maar de woningmarkt in de huidige toestand is er nog lang niet klaar voor.

Verbouwing zelf betalen
De maximale hypotheeksom van 110 procent van de aanschafwaarde van de woning is net voldoende om de kosten koper mee te kunnen financieren. Dat is 6 procent overdrachtsbelasting en 4 procent voor de professionals die een geslaagde aankoop faciliteren: notaris, makelaar, hypotheekadviseur en assurantieadviseur. Een verbouwing zit er niet meer in.

Een betere zet zou zijn om tijdelijk de overdrachtsbelasting voor starters te verlagen. Ook zo krijg je minder tophypotheken (of overkreditering) en een soepeler draaiende woningmarkt. Een verbouwing kan weer meegefinancierd worden, of eventueel die nieuwe bank of fauteuil. Dat is stimulering van de economie. In het aanstaande nummer van Wegwijs Magazine worden alle problemen gesignaleerd en krijgt de overheid de oplossingen om de woningmarkt weer op gang te krijgen.

Wie het Wegwijs Magazine nog niet ontvangt, kan kiezen voor een abonnement. Wie zich vóór 1 april 2011 aanmeldt krijg het aprilnummer nog toegezonden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie