Nieuws

Verzekeringsvoordeel vrouwen verdwijnt

Vrouw zijn is geen keus, premie stijgt

donderdag 3 maart 2011
Verzekeringsvoordeel vrouwen verdwijnt

Vrouwen maken minder brokken in het verkeer dan mannen. Dit ondanks de vele grappen over vrouwen die steevast paaltjes raken bij het inparkeren. Een ander verschil is de hogere gemiddelde leeftijd die vrouwen bereiken. Verzekeraars houden met het bepalen van hun premie rekening met deze verschillen. Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat dit niet door de beugel kan en eist een gelijke behandeling. Een eis die vrouwen duur komt te staan. Zowel bij de auto- als bij de overlijdensrisicoverzekering.

Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar in geval van overlijden een bepaald bedrag uit. Afhankelijk van het verzekerde bedrag en de persoonlijke situatie van de klant brengt de verzekeraar hiervoor een premie in rekening. Deze verzekeringspremie ligt bij vrouwen doorgaans lager dan bij mannen omdat de kans op een vroegtijdig overlijden kleiner is. Hiermee neemt voor de verzekeraar het risico af dat er daadwerkelijk uitgekeerd moet worden. Ook bij de autoverzekering zijn de vrouwen in het voordeel. Vrouwen claimen door hun voorzichtige rijgedrag minder en de lagere kosten voor de verzekeraar vertaalt zich in een lagere premie.

Vrouw zijn is geen keus
Het is logisch dat verzekeraars de premie die ze rekenen afstemmen op het risico. Het probleem is echter dat het geslacht van iemand niet te kiezen valt. Daar heb je als verzekerde geen enkele invloed op en het hof is van mening dat dit voor verzekeraars dan ook geen punt van onderscheid mag zijn. Met dit besluit is de discussie nog niet gesloten. Want wat als iemand een ziekte onder de leden heeft? Daar heeft de persoon niet zelf voor gekozen maar toch kan het een grotere kans op overlijden met zich meebrengen. Ook kiezen we er niet zelf voor ouder te worden maar heeft dit wel invloed op de premie. Extreme voordelen die duidelijk maken dat gelijkheid een rekbaar begrip is.

Groot premieverschil
Uit het onderstaande voorbeeld blijkt dat het premieverschil behoorlijk oploopt al naar gelang het geslacht van de verzekerde.

Jan is 30 en sluit een overlijdensrisicoverzekering die € 200.000,- uitkeert wanneer hij komt te overlijden. De verzekering heeft een looptijd van 30 jaar. De maandelijkse verzekeringspremie bedraagt € 17,38. Een vriendin van Jan, Charlotte, is even oud en sluit ook een overlijdensrisicoverzekering af met dezelfde looptijd en uit te keren bedrag bij overlijden. De maandpremie komt voor Charlotte uit op € 14,27. Hiermee is Charlotte meer dan 15 procent voordeliger uit dan Jan.

Alleen voor nieuwe verzekeringen
Nog niet duidelijk is of het gelijktrekken van de premie alleen voor nieuwe verzekeringen geldt of ook voor reeds lopende verzekeringen. Nationale Nederlanden neemt hier een voorschot op en verwacht de premies in de toekomst gelijk te trekken bij nieuwe verzekeringen. De vraag is of alleen de verzekeringspremie voor vrouwen wordt aangepast. De verhoogde premie voor vrouwen kan worden verwerkt in het totaal, waardoor de premie voor mannen daalt. Of verzekeraars dit ook daadwerkelijk doorvoeren is echter de vraag.

Het principe van verzekeren is dat alle verzekerden bij elkaar het risico van één enkele persoon dragen. Hierbij is gelijkheid van belang om te voorkomen dat de lasten te veel op de schouders rusten van mensen die een groter risico vormen. Echter, het druist tegen de logica in dat je als vrouw bijvoorbeeld niet mag profiteren wanneer je weinig brokken maakt achter het stuur. Aangezien de regels pas in een later stadium doorgevoerd worden, geldt het premievoordeel nu overigens nog wel. De laagste premies voor onder andere de autoverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen zijn op te vragen via de informatiekaart. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie