Nieuws

Spaarbanken weer op omvallen?

Europese banken nog niet stabiel

woensdag 30 maart 2011
Spaarbanken weer op omvallen?

In Nederland zijn banken weer overgegaan tot de orde van de dag. De publieke discussie is verplaatst van overheidssteun naar bonussen voor het bestuur van de banken. In met name Spanje en Ierland hangt de vlag er heel anders voor. Daar dreigen banken wederom in de problemen te komen. Banco Base, de op twee na grootste spaarbank van Spanje, vraagt de overheid € 2,8 miljard aan staatsteun beschikbaar te stellen. Ook Ierse banken zijn verre van financieel gezond. Hoe groot is de kans dat ook in Nederland de bankencrisis terugkeert?

ING, Aegon en ABN Amro zijn voorbeelden van Nederlandse banken die tijdens het hoogtepunt van de crisis geld leenden van de overheid. Het merendeel van de Nederlandse banken is bezig met de afbetaling hiervan. Banken maken haast met deze afbetaling. Naast de rente liggen ook de bemoeienissen van de overheid zwaar op de maag, met als meest recente voorbeeld de eisen die ING krijgt opgelegd bij het betalen van het management.

Banken Spanje en Ierland aan het infuus
Dat de Spaanse banken extra kapitaal nodig hebben, komt niet uit de lucht vallen. Wel schrikt men van het bedrag dat alleen al Banco Base vraagt. De benodigde € 2,8 miljard is bijna twee keer zo groot als de inschatting van Spaanse toezichthouders. De Spaanse overheid heeft een eigen noodfonds om banken bij te staan. Van de in totaal € 30 miljard is al de helft nu al uitgegeven. De vrees bestaat dat Spaanse banken gezamenlijk veel meer dan de resterende € 15 miljard nodig hebben om hun balans op orde te krijgen.

Een acuut geldtekort is in de meeste gevallen overigens niet de reden voor de hoger dan verwachte steunaanvragen. Na de crisis zijn de regels voor banken aangescherpt en dienen ze meer geld te bezitten ten opzichte van de (toekomstige) schulden. In Ierland worden banken binnenkort aan een zogenaamde stresstest onderworpen. Deze test maakt duidelijk of banken in staat zijn tegenvallers het hoofd te bieden. De Ieren vrezen dat dit bij enkele banken niet het geval is. De Ierse overheid, ofwel de Ierse belastingbetaler, zal in dat geval bij moeten springen of de banken zelfs gedeeltelijk overnemen.

Nederlandse banken stabieler
Nederlandse spaarders hoeven niet per direct naar de bank om hun spaargeld veilig te stellen. In Spanje en Ierland ligt vooral de ingestorte vastgoedmarkt ten grondslag aan de problemen. De huizenmarkt is, meer nog dan in Nederland, in de problemen gekomen. Vooral veel nieuwbouwprojecten zijn verliesgevend en de kans op verbetering is klein in de komende tijd. Banken hebben relatief veel geïnvesteerd in woningprojecten. Door de gedaalde waarde, daalt ook het bezit van de banken en daarmee hun financiële stabiliteit. In Nederland is dit minder aan de orde omdat het overschot aan koopwoningen kleiner is dan in een land als Spanje en de prijs ondanks dalingen op een hoger niveau blijft.

De Nederlandse banken zijn stabieler dan die in Spanje en Ierland.  Toch houden beleggers de ontwikkeling in de gaten. Banken opereren internationaal en het gevaar bestaat dat problemen toch weer de grenzen passeren. Het laatste waar spaarders op wachten, is een nieuwe steunronde die van eigen belastinggeld betaald wordt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie