Nieuws

Rust keert tijdelijk terug op aandelenbeurzen

Libië terug op de kaart

vrijdag 18 maart 2011
Rust keert tijdelijk terug op aandelenbeurzen

De sterk gedaalde aandelenbeurzen lijken de rust te hebben hervonden. Na de ramp in Japan verloren wereldwijd en ook in Nederland de aandelen meerdere procenten per dag. De stijging van heel 2011 werd hiermee in een paar dagen tenietgedaan. Inmiddels zijn de eerdere paniekreacties van beleggers verwerkt in de aandelenkoersen en kruipen deze weer omhoog. Tijd om de balans op te maken.

Beleggers verkochten hun aandelen met name vanwege de zorg dat de ramp in Japan zou uitgroeien tot een nucleair wereldprobleem. Ondanks dat de situatie bijzonder ernstig is, lijkt de kans op een dergelijk scenario afgenomen. Dit is lastig te beoordelen aangezien de berichtgeving over de toestand in de kerncentrales summier en de betrouwbaarheid twijfelachtig is.

Staakt-het- vuren in Libië
De problemen in Libië werden in de afgelopen dagen overschaduwd door de ramp in Japan. Echter, de situatie in Libië is nog steeds weinig stabiel. Na een eerdere indirecte oorlogsverklaring aan de westerse wereld heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken Mussa Kussa water bij de wijn gedaan. Als reactie op de aangenomen resolutie voor een no-fly zone kondigde hij een staakt-het- vuren af. Duidelijk is dat de macht van Kadhafi ingeperkt wordt door militair optreden van de westerse landen. De bevolking zelf is opgelucht maar blijft sceptisch over de motieven van Kadhafi. Het is te hopen dat het geen vertragingstactiek is om later alsnog de rebellen te bestrijden met grondtroepen. Op de aandelenbeurs waren de eerste reacties van beleggers positief maar ook daar wacht men het vervolg af.

Olieprijs op en neer 
De olieprijs schiet intussen alle kanten op. In de dagen na de ramp in Japan daalde de prijs van het zwarte goud fors.  Beleggers gingen er vanuit dat afnemende bedrijvigheid als gevolg van de ramp een dalende vraag naar olie zou betekenen. Maar de situatie in Libië maar ook in Bahrein en Saoedi-Arabië, waar de overheid de protesten met harde hand de kop indrukt, zorgde weer voor onrust en een stijgende olieprijs. Met name Saoedi-Arabië is een grote speler wat betreft de productie van olie.

Het staakt-het-vuren in Libië bracht de gemoederen weer tot bedaren.  Beleggers wachten nu gespannen af of de aanvoer van olie niet (verder) in gevaar komt. Een stijgende olieprijs is namelijk slecht nieuws voor beleggers in aandelen

De Nederlandse aandelen vinden na grote dalingen de weg naar boven weer langzaam terug. Deze weg is bezaait met obstakels en onzekerheden. Op lange termijn zijn de vooruitzichten van bedrijven positief en vallen stijgende koersen te verwachten. Op korte termijn kan echter de olieprijs, nucleaire onrust, een revolutie of complete oorlog en ook nog de zwakke economie in diverse Europese landen een nieuwe paniekgolf teweegbrengen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie