Nieuws

‘Rotverzekeringen bestaan’

Klachteninstituut bewijst adviseurs een dienst

dinsdag 1 maart 2011
‘Rotverzekeringen bestaan’

Is het oké om in Nederland een auto te kopen zonder rem? Als de verkoper op de risico's heeft gewezen van het rijden in een auto zonder rem dan is dat in orde, vindt Nol Monster, ombudsman bij Kifid, het klachteninstituut voor verzekeraars en banken. Niet de fabrikant is verantwoordelijk voor de deugdelijkheid van zijn product, maar degene die het verkoopt. En zo zou het volgens Monster ook moeten zijn met verzekeringen. Niet de verzekeraar, maar de financieel adviseur moet zijn klanten behoeden voor wat hij noemt 'rotproducten'. De verzekeraar is in deze namelijk slechts een fabrikant.

Tamelijk vreemd, wat het klachteninstituut hier beweert. Een fataal ongeluk met de remloze auto zou volgens Kifid dus betekenen dat de handelaar moet brommen. Een pot pindakaas uit de supermarkt die geen plantaardige olie maar afgewerkte motorolie bevat, is dan helaas de verantwoordelijkheid van de supermarkthouder. De branchevereniging van adviseurs (Adfiz) reageerde flink ontstemd op de uitlatingen van Monster. Volgens hen hebben de verzekeraars ook een eigen verantwoordelijkheid om heldere en goede verzekeringen te ontwikkelen.

'Rotverzekeringen bestaan'
Onafhankelijke financieel adviseurs hebben dagelijks intensief te maken met verzekeraars en hun verschillende verzekeringen. Deze adviseurs weten van de hoed en de rand. Kennen de behoeften van hun klanten en zien welke verzekeringen daarbij aansluiten. Dat is hun beroep. Verzekeraars zijn van oudsher instituten die weinig direct contact hebben met de afnemers van hun verzekeringen. Ombudsman Monster zegt dat het de verzekeraars niet valt aan te rekenen dat ze wel eens een slechte verzekering proberen te verkopen. Het zit blijkbaar in de aard van het beestje. Bovendien geeft Monster onverholen toe dat die 'rotproducten' ook inderdaad bestaan.

Eigen schuld, dikke bult
Maar wat als iemand zijn verzekering rechtstreeks bij een verzekeraar afgesloten heeft? De zogeheten direct writers die niet willen dat hun verzekeringen door professionals geadviseerd kunnen worden? Als deze klanten een probleem hebben met hun verzekeraar, dan hebben ze dat volgens klachteninstituut Kifid volledig aan zichzelf te wijten gehad. Hadden ze maar niet direct van de fabrikant moeten kopen. De inhoud van het vreemde betoog van de ombudsman wijst dus niet op de uitgebreide verantwoordelijkheden van adviseurs, want die waren altijd al onverminderd groot. Het verhaal van Monster zet in feite een groot risicobord in de tuin van de direct writers, die daar op hun beurt niet blij mee zullen zijn.

Het Kifid behandelt klachten van mensen die zich tekort gedaan voelen door hun verzekeraar of bank. Het instituut wordt betaald door alle verzekeraars in Nederland. Nog steeds doet dat weleens de wenkbrauwen fronsen. Hoe onafhankelijk kan het Kifid zijn als zij betaald worden door hen die in alle gevallen de tegenpartij zijn? Het Kifid draagt echter bij aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de verzekeraars in Nederland. Het is allerminst in hun belang als er in Nederland geen fatsoenlijk en correct klachteninstituut meer functioneert. Dit instituut bekostigen met onafhankelijk overheidsgelden zou beter zijn, maar de kans dat de overheid dit stokje overneemt van de verzekeraars is klein.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie