Rente omhoog in april
Spaarrente en rente kortlopende leningen omhoog

Sinds het uitbreken van de crisis is de basisrente naar beneden geschoten tot het historisch lage niveau van 1 procent. Dit is de rente waartegen banken geld kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB zelf bepaalt de hoogte van deze rente en kan met wijzigingen de economie aanjagen of juist een te explosieve groei afremmen. In tegenstelling tot eerdere uitspraken zinspeelt de toezichtouder op een verhoging van de basisrente. Een stijging van de spaarrente en de rente op leningen met een korte rentevaste termijn ligt in het verlengde hiervan.
Voor de crisis schommelde de basisrente nog rond de 4 procent. Om verdere financiële rampspoed te voorkomen, bracht de ECB de rente terug naar 1 procent. Door de verlaging kunnen banken tegen lagere kosten geld lenen bij de ECB. Consumenten en bedrijven kunnen op hun beurt weer voordeliger geld lenen bij de bank. Het resultaat is dat er meer geld wordt uitgegeven en de economie een zetje in de rug krijgt.
Rente toch omhoog
Het is nog niet zeker dat de rente in april wordt verhoogt. Toch lijkt het een uitgemaakte zaak nu de ECB met een vooraankondiging de markt voorbereid. Een verhoging zou in principe de economische groei afremmen doordat geld lenen duurder wordt. Dit nadeel neemt de ECB echter voor lief in strijd tegen inflatie. Producten en diensten zijn duurder geworden, met grondstoffen als olie, graan en andere voedselbronnen als aanjagers. De olieprijs is door de onrust in de wereld met tientallen procenten gestegen, wat de benzineprijzen ook in Nederland tot een recordhoogte stuwt. Deze stijgende prijzen zijn een gevaar voor de economische groei. Voor hetzelfde geld kan minder gekocht worden, de waarde van geld neemt dus af. Het verhogen van de basisrente is een tegenzet die de waarde van geld weer verhoogt.
ECB in een spagaat
De ECB moet rekening houden met de belangen van alle Europese landen. Geen gemakkelijke opgaaf gezien de grote verschillen. De economie in Spanje en Portugal staat er bijvoorbeeld beduidend slechter voor dan die van Duitsland, het beste jongetje van de Europese klas. Om te voorkomen dat economisch zwakke landen nog verder in de problemen komen, blijven noodmaatregelen van kracht. Deze maatregelen houden in dat de ECB geld aan banken of overheden uit kan lenen tegen een aangepast tarief.
Spaarrente en rente kortlopende leningen omhoog
Op termijn gaat zowel de spaarrente als de rente op leningen met een korte rentevaste termijn omhoog wanneer de ECB verhogingen doorvoert. Banken maken meer rentekosten bij het lenen van de ECB en rekenen dit door wanneer ze zelf geld uitlenen. Anderzijds stijgt ook de spaarrente omdat het voor een bank interessanter wordt geld te vergaren bij particulieren. Een verhoging van de basisrente heeft slechts een beperkt gevolg voor hypotheken met een lange rentevaste termijn. Wel is merkbaar dat ook de rente voor leningen met langere rentevaste termijnen in de lift zit. Meer over het gevolg van de ECB-acties en de invloed op de hypotheekrente is te lezen in een eerder verschenen artikel op Wegwijs.
De ECB zal de rente slechts met kleine stapjes verhogen. Duidelijk is in ieder geval dat de inflatie de centrale bank dwingt tot het nemen van concrete stappen. Een ontwikkeling die uiteindelijk ook in de huishoudportemonnee te voelen zal zijn. De laagste actuele rentestanden van hypotheken en leningen met een rentevaste termijn zijn op te vragen via de informatiekaart.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist