Nieuws

Pensioenzekerheid is passé

Nieuw pensioenakkoord nadert ras

dinsdag 8 maart 2011
Pensioenzekerheid is passé

Twee maanden geleden opende minister van Sociale Zaken Henk Kamp de website mijnpensioenoverzicht.nl. Mensen die tijdens hun loopbaan bij meerdere pensioenfondsen geld hebben ingelegd, kunnen daar zien wat ze kunnen verwachten zodra ze pensioneren. Werknemers doen er goed aan om die website op te slaan onder de 'favorieten'. Niets is namelijk meer zeker, over een maand kan de berekening lager uitvallen dan vandaag. Een nieuw pensioenakkoord tussen werkgevers, werknemers en de overheid is zo goed als af en verandert veel aan eerdere plannen.

Het akkoord dat volgens het Financieele Dagblad (FD) niet lang op zich zal laten wachten, komt op veel punten overeen met het akkoord dat de werkgevers en werknemers vorig jaar juni sloten. Destijds was de regering demissionair en niet bevoegd om over een dergelijk grote zaak te beslissen. Minister Kamp kreeg het dossier in zijn portefeuille en zal hoogstwaarschijnlijk de meeste aanbevelingen overnemen. Volgens betrokkenen bij de onderhandelingen waar het FD mee sprak, wordt er enkel nog met Kamp onderhandeld over de snelheid van het stijgen van de AOW.

Garanties gekoppeld aan te laag rendement
Behalve de onafwendbare stijging van de pensioengerechtigde leeftijd (66 in 2020, 67 in 2025), zit de belangrijkste wijziging erin dat het risico van slechte beursprestaties van de pensioenfondsen voortaan door de werknemer gedragen worden. Als een fonds in de problemen komt, hoeft de werkgever niet meer bij te storten om de uitkeringen op peil te houden. Om dan toch garanties af te kunnen geven over het eindbedrag, zouden de pensioenfondsen alle risico's moeten vermijden en zich moeten beperken tot staatsobligaties.

Met risicovrij beleggen nemen zouden de rendementen voor de pensioenfondsen ook flink afnemen. Werknemersorganisaties hebben daarom gekozen om af te zien van garanties om andere beleggingsvormen voor de pensioenfondsen mogelijk te maken.

Schokdemper mogelijk
De pensioendeelnemer draait dus op voor tegenslagen. Het akkoord zal voorzien in een optie om niet direct grote verliezen door te hoeven rekenen aan deelnemers en gepensioneerden maar dat is het dan ook wel. Als een beurscrash betekent dat een fonds 20 procent van haar waarde verliest, dan mag dat verlies uitgesmeerd worden over tien jaar. Dus slechts 2 procent minder jaarlijkse uitkering in plaats van direct korten. Een andere optie voor deelnemers is om zich te verzekeren tegen grote schokken. In ruil voor deze vrijwillige schokdemper zal de consument iets van de eventuele inflatiegebonden indexatie in moeten leveren.

Het wegvallen van de garanties legt meer risico's bij de consument. De consument moet daarom in de toekomst waakzamer worden over zijn pensioenopbouw. Eenmalig een goede regeling treffen om er vervolgens geen omkijken meer naar te hebben, is er dan niet meer bij. Meer informatie over de gevolgen voor uw persoonlijk pensioen is op te vragen via de informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie