Nieuws

‘Ouderentoeslag te vroeg gerekend’

Autoverzekeraars nog niet mee in hogere vitaliteit

maandag 21 maart 2011
‘Ouderentoeslag te vroeg gerekend’

'Helaas, u bent te oud voor een verzekering bij ons.' Je zult het maar te horen krijgen na een nagenoeg schadevrij verleden van tientallen jaren. Ruim de helft van de autoverzekeraars hanteert een maximumleeftijd, danwel een premietoeslag gebaseerd op de leeftijd, zo blijkt uit een terugkerend onderzoek van Verzekeringssite.nl. Oud genoeg om te mogen stoppen met werken ben je over een aantal jaar pas op 67-jarige leeftijd, maar te oud om tegen het normale tarief verzekerd te zijn ben je bij veel verzekeraars al op je 65e. Een dergelijke toeslag is echter niet vreemd. Al wordt deze wel vaak te vroeg in rekening gebracht.

Vanuit de politiek bestaat sinds kort juist de wens om automobilisten pas op latere leeftijd in het hokje 'ouderen' te plaatsen. Zo willen de VVD en PvdA dat de grens voor een medische keuring wordt verhoogd van 70 naar 75 jaar. Zelfs Veilig Verkeer Nederland gaat daarin mee maar stelt dat er dan wel een rijvaardigheidstest afgelegd moet worden. De medische vooruitgang, moderne arbowetgeving en de verzorgingsstaat hebben er voor gezorgd dat Nederlanders steeds vitaler oud worden. Helaas blijven de autoverzekeraars achter.

Niet geheel onterecht
Een premietoeslag is niet geheel onrechtvaardig. Jongeren en ouderen zijn oververtegenwoordigd in de schadecijfers bij verzekeraars. De groep 18-jarigen rijdt gemiddeld vier keer zo vaak schade als een dertiger, een 21-jarige claimt gemiddeld twee keer vaker en pas vanaf ongeveer 24-jarige leeftijd komen de cijfers rond het gemiddelde. Zo rond het zeventigste levensjaar loopt de schadecurve van de gemiddelde Nederlanders weer omhoog. De bewezen rijvaardigheid van de oudere bestuurders is vanaf 70 jaar amper meer van toepassing.

Eerdere premietoeslag
De premietoeslag wordt echter vaak veel eerder geheven dan het 70e jaar. Vanaf de huidige pensioenleeftijd (65) krijgt iedereen die klant is bij Allsecur, ANWB, ING, De Zeeuwse, De Goudse en Unigarant te maken met een premietoeslag. Reëel gezien is dat te vroeg. Automobilisten tussen de 28 en 52 jaar zijn het interessantst voor verzekeraars. Dit is de groep mensen die relatief het minste schade rijden. Bij sommige verzekeraars krijgt deze groep daarom juist extra korting op de autoverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie