Nieuws

Open Huizendag: interesse ongewijzigd

130.000 huizen bezichtigd

dinsdag 29 maart 2011
Open Huizendag: interesse ongewijzigd

Het was een goede dag voor de appeltaart. De Open Huizen Dag van de NVM vond zaterdag plaats in heel Nederland. Verkopers van een huis krijgen van hun makelaar vaak de tip om een lekkere taart te bakken, zodat het knus en huiselijk ruikt in de woning als er potentiële kopers op de stoep staan. Of het zin heeft gehad zal over enkele maanden moeten blijken uit de verkoopcijfers. Voorgaande jaren was het effect van de Open Huizen Dag teleurstellend en werden er vraagtekens gezet bij het door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) opgegeven aantal potentiële kopers.

Dit jaar werden naar schatting van de NVM 130.000 bezichtigingen gedaan. Iets minder dan het jaar ervoor, maar wel stabiel. Gemiddeld werd een deelnemend huis 2,5 keer bezocht, al moet dat wel in perspectief gezet worden. Veel appeltaarten bleven namelijk onaangeroerd, terwijl in steden met een woningschaarste als Amsterdam en Breda het aantal bezichtigingen per woning gemiddeld een stuk hoger lag.

Kooplustig in de lente
Welke conclusie kun je trekken uit de cijfers van de NVM? Wellicht dat de interesse in koopwoningen stabiel is gebleven. Het aantal bezoekers lag wat hoger dan tijdens de laatste open dag in oktober. Verhuisplannen worden echter vaak pas in het voorjaar gemaakt, wat het verschil verklaart. Het grote kopen blijft voorlopig uit. Vergeleken met vorig jaar, toen de effecten van de open dag nihil waren, zijn de koopvoorwaarden enkel verslechterd. De hypotheekrente is hoger en de eisen voor hypotheekverstrekking zijn strenger geworden.

De uitdaging van nu is het vlottrekken van de woningmarkt. De huidige groep beleidsmakers lijkt voorlopig niet van zins actie te ondernemen. In het volgende nummer van Wegwijs Magazine draagt Wegwijs oplossingen aan om verkopers weer van hun huis af te helpen en kopers hun droomhuis te laten najagen. Heeft u geen abonnement en ontvangt u Wegwijs Magazine nog niet? Meld u dan voor 1 april aan en u krijgt het aprilnummer nog thuisgestuurd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie