Nieuws

Klanten krijgen ING-top op de knieën

Bankbestuur levert bonus in

dinsdag 22 maart 2011
Klanten krijgen ING-top op de knieën

Topman Jan Homman van ING ontving in 2010 een salaris van € 1.350.000. Het jaarverslag van de bank bracht aan het licht dat dit het bedrag zou worden aangevuld met een bonus van € 1.250.000. Minister van financiën Jan Kees de Jager was er niet gelukkig mee. Diverse media, waaronder Wegwijs, deden verslag van de commotie rondom de bonus. Het protest werd luider en de politiek stortte zich op de zaak. Uiteindelijk zijn het de klanten van de bank zelf die de genadeklap uitdeelden.

 
Berichten over klanten die uit onvrede hun rekening opzeggen, maakt bankbestuurders nerveus. Banken worden door velen medeschuldig geacht aan het ontstaan van de kredietcrisis en hebben een wankel imago. Een beschuldiging dat bestuurders over de rug van de eigen klanten exorbitante bedragen binnenslepen, doet de beeldvorming geen goed. Daarbij doet het er weinig toe dat de bonus in principe voldoet aan de afspraken die de bank maakte met voormalig minister van financiën Wouter Bos. Een mopperende minister is één ding, muitende klanten brengen echter directe schade toe en blijken een machtige factor.

Brief van de topman zelf
Bij de ingezonden stukken trof de redactie van de Volkskrant eens wat anders aan de dan standaard lezersreacties. Een ingezonden brief van de heer Hommen zelf. In de brief haalt de bank bakzeil en wordt afstand gedaan van de bonus. Daarnaast wordt geen bonus uitgekeerd zolang ING de tien miljard euro nog niet heeft terugbetaald die het tijdens de crisis van de overheid leende. De topman van ING hoopt met dit besluit ''duidelijk te maken dat wij de kritiek op ING serieus nemen en bereid zijn daarnaar te handelen''. Het terugbetalen van de overheidslening wil de bank in 2010 afronden. Na die tijd zal de bonus weer van de plank gehaald worden.
 
Politieke maatregelen
De politiek zit intussen niet stil. De tweede kamer werpt de eerder door Wegwijs genoemde belastingmaatregel in de strijd. Bonussen bij banken die staatssteun ontvingen, dienen met 100 procent belast te worden. Eventueel wordt banken een fiscale uitweg geboden waardoor deze belasting uiteindelijk 25 procent bedraagt van het totale bonusbedrag. De motie, door de PVV ingediend,  kreeg meerderheid door steun van Groenlinks, PvdA, en de SP. Of de minister en wellicht de eerste kamer ook heil in zien in de maatregel is zeer de vraag. Niettemin moet een bank veel lef hebben om na alle publieke verontwaardiging forse bonussen bekend te maken.
 
Goed verdienen in Amerika 
De verontwaardiging over de beloningen van bestuurders is goed te begrijpen. Het is moeilijk om de kwaliteiten van een topman te koppelen aan dergelijke gigantische bedragen. Wanneer de heer Hommen in geldproblemen komt door het mislopen van de bonus, kan hij eventueel zijn koffers pakken en solliciteren bij een Amerikaanse bank. Die zijn brutaler en strooien weer kwistig met riante beloningen. Zo ontvangt de topman van het befaamde Goldman Sachs over 2010 een bonus van 3,6 miljoen dollar. Zijn vaste salaris stijgt bovendien van 600.000 dollar naar twee miljoen dollar in 2011. De kans dat hier in een open brief afstand van wordt gedaan is bijzonder klein.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie