Nieuws

ING beboet bij verstrekken hypotheken

Banken onder protest akkoord met opgelegde sancties

dinsdag 1 maart 2011
ING beboet bij verstrekken hypotheken

Nederlandse banken krijgen vanuit verschillende hoeken de wind van voren. Consumenten zijn verbolgen over de hoge hypotheekrente en toezichthouders voeren de druk op. Zo heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al diverse banken boetes opgelegd vanwege het onvoldoende naleven van regels bij het verstrekken van hypotheken. ING is een van die verstrekkers. De bank trekt in een officiële verklaring het boetekleed aan geeft haar visie op de zaak.

ING is niet de enige bank die hete adem van de AFM in de nek voelt. Ook de Rabobank en ABN Amro kregen eerder boetes opgelegd. Uiteraard geven de banken daar zelf zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan. Om imagoschade te voorkomen, zien ze zich toch gedwongen om hun wijze van handelen toe te lichten. 

Wat is er mis?
De toezichthouder kijkt bij controle op hypotheekgebied onder andere naar het advies dat de bank heeft verstrekt en of de hoogte van de hypotheek overeenkomt met de gestelde richtlijnen. In het geval van ING constateerde de AFM dat de bank in vijf van de twintig onderzochte hypotheekzaken te weinig onderzoek heeft gedaan naar de persoonlijke situatie en wensen van de klant. De bank scoorde daarmee volgens de AFM onvoldoende op het gebied van verantwoorde hypotheekverstrekking. Ook hield de bank te weinig rekening met het krediet dat de klant al had opgenomen, bijvoorbeeld door betalingen per credit card. In totaal ontving ING een boete van € 130.000. Afgezien van de kans op imagoschade overigens geen boete waar banken met een dergelijk omvang erg van schrikken.

Schoorvoetend akkoord
ING gaat niet in beroep tegen de uispraak van de AFM, hetgeen overigens niet wil zeggen dat de bank het eens is met de visie van de toezichthouder. ING geeft aan dat de regels  met betrekking tot het maximaal te verstekken hypotheekbedrag ruimte overlaten voor uitzonderingsgevallen. Samen met de klant worden dan specifieke afspraken gemaakt. Het verstrekken van een ruimere hypotheek kan voorkomen wanneer de woningkopers op termijn verzekerd zijn van een bepaald (hoger) inkomen.  ING geeft aan dat ook de door de AFM bekritiseerde hypotheekzaken binnen de woonquote van het NIBUD vallen. De Woonquote staat voor het maximale deel van het inkomen dat gebruikt mag worden voor het bekostigen van een hypotheek. Bovendien stelt ING dat ook bij de 'grensgevallen' er geen sprake is van betalingsproblemen. 

Wegwijs constateerde eerder al een merkwaardig verschil tussen de maximaal toegestane woonlasten bij koopwoningen en huurwoningen. Bij huurwoningen mag een groter deel van het inkomen gebruikt worden. Dit is vreemd aangezien ook de huur van een woning iedere maand overgemaakt dient te worden. 

Na de Rabobank en ABN Amro is het nu ING dat plaats heeft genomen in het beklaagdenbankje. De reactie van banken is ongeveer hetzelfde. Onder protest gaan ze uiteindelijk toch akkoord met de opgelegde sancties. De AFM houdt banken scherp en komt op voor de belangen van de consument, die baat heeft bij een verantwoorde hypotheekverstrekking. Diezelfde consument heeft echter ook baat bij koopkansen op de woningmarkt. Op dat vlak hangt de vlag er minder fier bij. Het verkrijgen van een hypotheek wordt door de verscherpte regelgeving niet eenvoudiger. Het toch al relatief lage aantal verkopen op de woningmarkt komt hierdoor verder onder druk te staan. Kopers die willen weten wat in hun situatie een verantwoorde hypotheeksom is, kunnen informatie verkrijgen via het insturen van onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie