Nieuws

Independer moet € 150.000,- betalen

Internetvergelijker onzorgvuldig!

woensdag 16 maart 2011
Independer moet € 150.000,- betalen

Verzekeren is mensenwerk. Altijd. Of het nu gaat om een 'simpele' reisverzekering of een complexere arbeidsongeschiktheidsverzekering: een verzekering moet passen bij de klant. Maar zelden valt die match te maken met slechts een online computerprogramma. De gevolgen van verkeerd advies kunnen enorm zijn. Internetvergelijker  en -intermediair Independer ging onlangs plat onderuit bij het gerechtshof in Den Bosch. De website informeerde haar klant niet over de voorwaarden van een overlijdensrisicoverzekering: schade 150.000 euro. Independer is na ruim acht jaar juridisch touwtrekken veroordeeld tot het betalen van de schade.

Een echtpaar kocht in december 2002 een woning die zij financierde met een hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering die werd 'geadviseerd' door Independer. Voor de echtgenoot werd door de verzekeraar een voorlopige dekking afgegeven, in afwachting van zijn medische keuring. Deze keuring kon echter pas plaatsvinden enkele dagen na de dag dat de voorlopige dekking zou aflopen. Deze dekking had eenvoudig kunnen worden verlengd, maar Independer verzuimde daar op te wijzen. De echtgenoot overleed plotseling. Vlak voor de keuring en buiten de voorlopige dekking. Zijn vrouw bleef zitten met een schadepost van 150.000 euro.

Verkopen, verkopen
De rechter oordeelde dat 'Independer niet voldeed aan wat van een redelijk handelend en redelijk bekwaam assurantietussenpersoon mag worden verwacht.' Alleen al het feit dat Independer ook als tussenpersoon optreedt, zal bij veel mensen niet bekend zijn. Het bedrijf bouwt continu aan het imago van onafhankelijk vergelijker. Maar wie een verzekering sluit via Independer, betaalt daar gewoon provisie over. Geld dat bedoeld is om de klant tijdens de looptijd van de verzekering met allerhande zaken van dienst te zijn. Een internet-intermediair is er echter niet op ingericht om een klant goed van dienst te kunnen zijn. Het uitschakelen van 95 procent van het persoonlijk contact maakt dat onmogelijk.

Zelf verantwoordelijk?
Independer voerde tegenover de weduwe aan dat zij eigenlijk zelf verantwoordelijk was voor hetgeen gebeurd is en zij zelf had moeten opmerken dat de voorlopige dekking ging verlopen. Vooral omdat de overledene ooit een economische studie voltooide en zelfstandig ondernemer was, had Independer 'meer initiatief verwacht dan van de gemiddelde kandidaat-verzekerde.' Volgens een deskundige in de rechtbank is het verlengen van een voorlopige dekking een fluitje van een cent en een taak voor een intermediair die het koopproces en het sluiten van de bijbehorende verzekeringen begeleidt. De schade is volgens de rechter onomstotelijk toe te schrijven aan nalatigheid van Independer.

Independer treedt regelmatig op in consumentenprogramma's als Tros Radar en Kassa. Zorgvuldig wordt daar gewerkt aan het imago van onafhankelijkheid en klantgerichtheid. Op de website van Independer kunnen zelfs cijfers worden toegekend aan de kwaliteit van andere financieel adviseurs. De mate van bekwaamheid en kwaliteit van Independer zelf is niet te beoordelen. Een dikke onvoldoende was echter op zijn plaats geweest.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie