Nieuws

IMF wil einde hypotheekrenteaftrek!

Rapport laat minister De Jager Siberisch

dinsdag 29 maart 2011
IMF wil einde hypotheekrenteaftrek!

De kracht van herhaling. Opnieuw heeft een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) er bij de Nederlandse regering op aangedrongen om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Minister van Financiën Jan Kees de Jager reageert stoïcijns: "De huizenkoper heeft nu juist behoefte aan rust op de woningmarkt." De Jager zal zich niet snel laten overhalen. Het regeerakkoord voorziet niet in een beperking van de renteaftrek. Het IMF was ook complimenteus. De Nederlandse werkloosheidscijfers zijn bewonderenswaardig en het pakket bezuinigingen is ambitieus.

Lorenzo Figliuoli leidde de delegatie van het IMF dat het jaarlijkse rapport kwam presenteren. Een rapport zonder cijfers, maar met aanbevelingen. Hoewel Figliuoli best wilde zeggen dat Nederland een tien verdient voor de lage werkloosheid in Nederland. Maar als er toch cijfers uitgedeeld worden, krijgt de hypotheekrenteaftrek niet meer dan een twee van het IMF. De hypotheekrenteaftrek zou voor te grote schulden zorgen bij de Nederlandse consument, wat een gevaar kan opleveren bij een nieuwe crisis. Het minimum aan gedwongen verkopen in Nederland tijdens de afgelopen crisis laat het IMF in haar redenatie totaal achterwege.

'Geen goed systeem'
Het IMF heeft de reactie van minister De Jager aangehoord, maar is niet onder de indruk. Tegen het Financieel Dagblad zegt Figliuoli: "Vier jaar geleden werd er gezegd: het gaat goed met de huizenmarkt, dus we gaan niets veranderen aan de aftrek. Nu mag er niet naar de aftrek worden gekeken, omdat het slecht gaat op de woningmarkt. Een systeem waar je nooit iets aan kunt veranderen, is geen goed systeem." Het IMF adviseert het kabinet het aftrekbare bedrag te maximeren en dat maximum vervolgens niet mee te laten stijgen met de inflatie. Uiteindelijk zal het effect van de renteaftrek dan marginaliseren. Figliuoli probeert met zijn opmerkingen de Nederlandse woningmarkt extra te laten beven.

Pensioenleeftijd behoudend
Behalve de renteaftrek wijst het IMF er ook op dat er bijna geen landen in de wereld zijn waar het mogelijk is om meer te lenen dan de waarde van het huis. Verder vindt het IMF de werkloosheidsuitkeringen in Nederland 'riant'. De verhoging van de Nederlandse AOW leeftijd naar 66 jaar is volgens de IMF-onderzoekers nog te behoudend. Al zal dat geen advies behoeven, geen politicus verwacht dat 66 jaar als pensioengerechtigde leeftijd lang zal standhouden.

De bezuinigingen van 18 miljard zijn volgens Figliuoli ambitieus en te prijzen vanwege het terugdringen van het begrotingstekort, al zal het wel de economische groei in 2011 en 2012 afremmen. Maximaal 1,5 procent verwacht het IMF. Hoewel het overheidstekort sneller werd ingedamd in 2010 dan verwacht, zou het IMF nog geen concessies doen aan de voorgenomen bezuinigingen. "Dat moet pas als de economische groei helemaal stilvalt", zo adviseert Figliuoli.

Het is te hopen dat het kabinet Rutte de opmerkingen van het IMF hooguit ter kennisgeving aanneemt. Het IMF staat namelijk vanaf de wal te roepen naar de actieve stuurlui die al moeite genoeg hebben om de woningmarkt in rustig vaarwater te houden. Met de paniekerige opmerkingen van de fondsdelegatie wordt dat er niet gemakkelijker op.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie