Nieuws

Arbeidsconflicten nemen af: economie trekt aan

Vooral jongeren gebaat bij rechtshulpverzekering

maandag 7 maart 2011
Arbeidsconflicten nemen af: economie trekt aan

De economie is een omvangrijk en onscherp begrip. Er bestaat geen statistiek of grafiek die eenduidig de economie kan 'vangen' en daarmee zichtbaar maken. Zelfs het economisch groeicijfer van een land niet. Dat gaat over geld, maar hoeft bijvoorbeeld niets te zeggen over werkgelegenheid of welzijn. Alleen door vele metingen over verschillende onderwerpen naast elkaar te leggen, vallen de contouren van de economie te ontwaren. Hetgeen dat sinds kort veel wordt gebruikt als economische aanwijzing is het aantal beroepen op rechtsbijstandsverzekeringen. In 2010 hadden de juristen het rustiger. Een aantrekkende economie?

In 2009, het eerste volle crisisjaar, schoot de vraag naar rechtshulp scherp omhoog. Dat was vooral te wijten aan het toenemend aantal arbeidsconflicten. In 2009 waren dat er 35 procent meer dan een jaar eerder. Voor veel werknemers dreigde destijds ontslag of was dat al een feit. De rechtsbijstandverzekering hielp duizenden Nederlanders in hun poging hun baan te behouden, of ondersteunden hen om het maximale uit hun ontslagvergoeding te halen. In 2010 liep de werkloosheid terug en waren er 10 procent minder arbeidsconflicten waar juridische hulp noodzakelijk was.

Waar heb je recht op bij ontslag?
Sinds 1 januari 2009 is ook de kantonrechtersformule aangepast. Dat is de formule die gehanteerd wordt om te berekenen hoe hoog de ontslagvergoeding moet zijn waar een werknemer recht op heeft. Vooral voor de jongere werknemer is dat belangrijk, omdat sinds de aanpassing het aantal dienstjaren minder meespeelt bij het berekenen van de ontslagvergoeding. Deze nieuwe regels zorgen voor een hogere vraag naar juridische expertise in Nederland.

Verkeersconflicten
De rechtsbijstandsverzekering is er niet alleen voor geschillen tussen werkgever en werknemer. Klanten kunnen voor rechtshulp ook bij hun verzekeraar aankloppen in het geval van consumentenzaken, problemen met de gemeente (vergunningen), buren of voor het verhalen van een verkeersschade op een tegenpartij. Dat laatste is overigens niet altijd noodzakelijk. Als een auto all-risk verzekerd is, dan draagt de eigen verzekeraar er zorg voor dat de tegenpartij de schade betaalt.

Tot wanhoop gedreven
Mensen zonder rechtsbijstandsverzekering kunnen vaak prima zelf een autoschade verhalen op de verzekeraar van een tegenpartij. Let wel, als er zich geen bijzonderheden voordoen. Het wordt namelijk lastig als de tegenpartij bijvoorbeeld ontkent aansprakelijk te zijn voor de schade. Of wanneer degene die de schade veroorzaakt een buitenlandse verzekeraar heeft. Corresponderen met een Poolse of Franse autoverzekeraar heeft menig autobezitter reeds tot wanhoop gedreven.

Jaarlijks doet ongeveer 1 op de 11 mensen een beroep op zijn of haar rechtsbijstandverzekeraar. Een bezoek aan een advocaat kost al gauw 250 euro per uur. Deze kosten worden enkel vergoed wanneer de klager in het gelijk gesteld wordt. In het geval van rechtshulp is de klant verzekerd voor deze kosten, ook bij verlies van de zaak. Rechtsbijstandverzekeraars kunnen door het grote aantal zaken overigens vaak direct een goede inschatting maken of een klacht gegrond is en of verdere inspanning lonend zal zijn. Meer informatie over voordelige en uitgebreide rechtsbijstandsverzekeringen is te verkrijgen via de informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie