Nieuws

Aandelen lager, vliegticket duurder

Juist nu aandelen kopen?

woensdag 9 maart 2011
Aandelen lager, vliegticket duurder

Het geweld in Libië neemt niet af. Ondanks recente geruchten over zijn aftreden zet Kadaffi alles op alles om zijn positie te behouden. Ook in andere landen rommelt het. In Yemen vielen de eerste slachtoffers toen de politie het vuur opende op demonstranten. De bevolking van Saoedi-Arabië organiseert een 'dag van de woede', die 11 maart plaats moet vinden. Beleggers kijken met argusogen naar de situatie en letten met name de olieprijs.

Zoals in eerder gepubliceerd artikel is beschreven, vormt olie een belangrijke factor voor de richting van de aandelenkoersen. Inmiddels is de invloed van het zwarte goud niet alleen meer door beleggers te merken. Vervoer per auto of vliegtuig wordt duurder. Wie bij KLM een retourvlucht buiten Europa boekt, betaalt sinds woensdag 9 maart € 30 meer vanwege de hoge olieprijs. 

Dag van de woede
Deskundigen zien Saoedi-Arabië als een relatief stabiel land. Toch is ook daar een deel van de bevolking ontevreden over de dictatoriale regering. Aan eerdere protestmarsen werd door de autoriteiten hardhandig een eind gemaakt. Wanneer de demonstranten in aantal toenemen en er meer geweld aan te pas komt, zullen de gevolgen groot zijn. Saoedi-Arabië heeft de grootste olievoorraad ter wereld en is een onmisbare speler bij de productie van olie. Het onderbreken van deze productie, of alleen al het risico hierop, is een nachtmerrie voor beleggers. Bedrijven maken meer kosten naarmate de prijs stijgt. Hierdoor blijft er minder winst over voor investeerders.

Problemen in Portugal
Naast de olieprijs zijn beleggers ook beducht voor Portugal. De Portugese regering wil de overheidstekorten zelf terugbrengen en heeft daar naar eigen zeggen geen hulp van buitenaf bij nodig. Herhaaldelijke verzoeken aan het land om gebruik te maken van speciale leningen worden door de Portugezen genegeerd. Beleggers zijn bang dat het land hierdoor uiteindelijk verder in de financiële problemen raakt en de rest van Europa hierdoor zal besmetten.

Warren Buffet koopt juist
Beleggers houden niet van onzekerheid en kopen aandelen van bedrijven bij voorkeur in rustige tijden. Op deze stelregel zijn echter uitzonderingen. Een daarvan is het Amerikaanse beleggingsicoon Warren Buffet. De oude meester gaf onlangs aan juist nu te willen investeren in bedrijven. Buffet heeft inmiddels bewezen dat er met zijn gevoel van timing niets mis is. Tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis stak hij een deel van zijn geld in financiële instellingen, terwijl de meeste beleggers dat een te groot risico vonden. Inmiddels is de koers van deze aandelen weer aangetrokken en profiteert Buffet van zijn vooruitziende blik.

De olieprijs is na een stijging van meer dan 20 procent in een paar weken wat tot rust gekomen. Wanneer het geweld in Libië stopt en het rustiger wordt in de golfstaten, kan de prijs dalen fors dalen. Tot die tijd nemen beleggers echter geen risico en laten ze aandelen even links liggen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie