Nieuws

Zorgen ondanks dalende werkloosheid

Maar 5,1 procent Nederlanders werkloos

vrijdag 18 februari 2011
Zorgen ondanks dalende werkloosheid

In januari daalde het aantal werklozen met 3.000 naar 398.000. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert een toename van het aantal banen. Een resultaat van de langzaam opkrabbelende economie. Nederland staat met het relatief lage werkloosheidspercentage aan de top van de wereld. Of de groei van het aantal arbeidsplaatsen doorzet, moet nog blijken. Het UWV rapporteert over januari namelijk een fors aantal nieuw verstrekte ww-uitkeringen.

De crisis heeft ook in Nederland een grote weerslag op de arbeidsmarkt. Bedrijven zetten in onzekere tijden de investeringen op een lager pitje. Het aannemen van nieuwe werknemers is een extra risico waar goed over wordt nagedacht. Wanneer de paniek over is, volgt eerst een stijging van het aantal tijdelijke arbeidsplaatsen pas daarna gaan bedrijven weer op een vast dienstverband over. In Nederland daalt het aantal werklozen sinds maart 2010 met gemiddeld 5.000 per maand.

Meer jonge werkzoekenden
De stijging van het aantal banen is positief, toch zijn er ook wat wolken aan de horizon. In januari steeg het totaalaantal werkzoekenden met ruimt 6.000 naar 496.000. Een relatief groot deel daarvan was 35 jaar of jonger. Uitschieters wat betreft sectoren zijn de techniek, transport en administratieve functies.

Het aantal verstrekte nieuwe uitkeringen kwam in januari uit op 48.000, wat 14 procent meer is dan in december 2010. Daartegenover staan 37.000 ww-uitkeringen die werden beëindigd. Opmerkelijk is dat het UWV aan vrouwen meer nieuwe ww-uitkeringen verstrekte dan aan mannen.

Vergelijkbaar beeld VS
In de Verenigde Staten vertoont de arbeidsmarkt een vergelijkbaar beeld. Ook daar groeit het aantal banen door het aantrekken van economie. Ondanks verbeterde situatie maken Amerikaanse economen zich zorgen. De werkloosheid blijft hoog en het aantal banen dat in de crisis verloren ging, is niet snel weg te poetsen. Naar schatting kostte de crisis acht miljoen arbeidplaatsen terwijl herstel van de economie er één miljoen opleverde. Een groot verschil is wel dat in Nederland een werkloosheid kent van 5,1 procent van de beroepsbevolking, terwijl Amerika met 9 procent beduidend slechter af is. 

Cijfers cruciaal voor beleggers
Het aantal banen is voor beleggers een cruciaal onderwerp. Mensen met een baan hebben doorgaans meer te besteden. Deze bestedingen dragen weer bij aan de groei van bedrijven en maakt verder herstel mogelijk. De wat tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt zorgde er recent voor een daling van de beurskoersen. Met name uitzendorganisaties doken omlaag. Randstad bijvoorbeeld verloor op één dag meer dan vijf procent, wat hoofdzakelijk werd veroorzaakt door een tegenvallend aantal Nederlandse bedrijven dat werknemers op tijdelijke basis aanneemt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie