Nieuws

Stormschade, wat doet de verzekeraar?

Geannuleerde vlucht of dak kapot

dinsdag 8 februari 2011
Stormschade, wat doet de verzekeraar?

Vrijdagnacht trok er een fikse storm over Nederland. Op luchthaven Schiphol werden landingsbanen gesloten en een derde deel van alle vluchten geannuleerd. In verschillende plaatsen in het land moest de brandweer uitrukken om de schade aan gebouwen en omgewaaide bomen op te ruimen. Op persoonlijk niveau is er vooral schade aan dakpannen, schotels, tuinen en auto's. Wat doet de verzekeraar in zulke gevallen en waarop moet u letten als u een schade meldt?

Ten eerste is er de definitie van storm. De verzekeraar erkent pas dat er sprake is van stormschade vanaf windkracht 7. Dat staat gelijk aan een windsnelheid van veertien meter per seconde. Op internet zijn er verschillende websites te vinden die per plaats bijhouden of het gestormd heeft of niet. Als het niet gestormd heeft, kan het overigens nog steeds dat een schade niet vergoed wordt. Het is ook in dat geval aan te raden om bij schade contact te zoeken met een financieel adviseur of verzekeraar.

Schade aan het huis
De woonhuisverzekering (opstal) vergoedt schade aan de woning als gevolg van een storm. Waar echter rekening mee moet worden gehouden, is het eigen risico. De meeste verzekeraars vragen voor stormschade een hoger eigen risico dan voor andere schades aan de woning. Een alternatief kan zijn om een lekkage als gevolg van storm te claimen op de neerslagdekking, in plaats van de stormdekking. Nadeel is dat de neerslagdekking de kosten voor herstel van het dak niet vergoedt. Voordeel is dat er een lager eigen risico van toepassing is.Echter, dit geldt niet bij alle verzekeraars. Een financieel adviseur kan hier uitsluitsel over geven.

Voorbeeld: door een flinke storm zijn twee dakpannen van het huis gewaaid. De regen die met de storm gepaard ging is daardoor via het dak naar binnen gekomen en heeft waterschade aan de muren en het plafond veroorzaakt. Voor 40 euro zijn de twee dakpannen te vervangen. De stucadoor en schilder dienen voor de waterschade een rekening in van 650 euro. Op de stormdekking worden beide schades vergoed, met aftrek van 250 euro eigen risico, ofwel een uitkering van 440 euro. Op de neerslagdekking wordt de schade aan het dak niet vergoed, maar de waterschade wel volledig. Er wordt 100 euro eigen risico ingehouden. De uitkering bedraagt nu voor dezelfde schade 550 euro. Let wel, dit is dus alleen interessant als de schade aan het dak maar zeer klein is.

Schade aan de auto
Stormschade aan auto's en motoren wordt niet alleen vergoed op de all-risk verzekering, maar is ook gedekt voor auto's met een WA+ dekking, ook wel beperkt casco genoemd. De schade moet dan echter wel ontstaan zijn door zaken die tegen de auto aanwaaien, zoals een tak van een boom of bijvoorbeeld een omgevallen klikobak. Het uit de handen laten waaien van het portier valt dus niet onder de stormdekking van de WA+ dekking, maar weer wel op de all-riskverzekering. Ook voor auto's geldt dat er pas sprake is van storm bij windkracht 7 en hoger.

Vakantievlucht geannuleerd Ongeveer één op de drie vluchten vanaf Schiphol werd afgelopen vrijdag op zaterdag geannuleerd. Reizigers die een lang weekend weg geboekt hadden, konden daar noodgedwongen maar een kort weekend van genieten. De annuleringsverzekering vergoedt in dit geval de zogeheten 'niet genoten vakantiedagen', als de vertraging langer duurde dan acht uur. Overigens geldt ook hierbij dat de exacte voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen.

Zoals in het voorbeeld van de stormschade is aangetoond, kan de juiste kennis over een verzekering van grote invloed zijn op de hoogte van het uitgekeerde bedrag. Dit is kennis waar de gemiddelde consument vaak niet over beschikt. Een onafhankelijk verzekeringsadviseur hakt vaker met dit bijltje en bewijst op deze manier zijn waarde. Een verzekeraar is niet verplicht om zo ver met zijn klant mee te denken als de adviseur doet. Meer informatie over voordelige woonhuis-, auto- en reisverzekering bij een onafhankelijke adviseur is op te vragen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie