Nieuws

Nog twee weken profiteren van lage assurantiebelasting

Bespaar voor 1 maart €100,80 premie

dinsdag 15 februari 2011
Nog twee weken profiteren van lage assurantiebelasting

Over twee weken wordt in Nederland de assurantiebelasting verhoogd. De belasting op bijvoorbeeld de auto-, woonhuis-, reis-, en aansprakelijkheidsverzekering gaat van 7,5 procent naar 9,7 procent van de verzekeringspremie. Het is de tweede verhoging in drie jaar tijd. Voor 1 maart 2008 bedroeg de assurantiebelasting nog 7 procent. Wie voor 1 maart een nieuwe verzekeringspolis sluit of van verzekeraar wisselt, heeft de mogelijkheid om daar extra lang van te profiteren. Hieronder leest u hoe.

De assurantiebelasting wordt geheven over elke premiebetaling. Als deze betaling per maand geschiedt, dan gaat per 1 maart de premie met 2,2 procent omhoog. Wordt echter gekozen voor het betalen van de premie per jaar, dan is er slechts 7,5 procent verschuldigd over het hele jaar. Bovendien geven verzekeraars een flinke korting wanneer wordt gekozen voor een jaarpremie. Oplopend tot 5 procent. Nu een nieuwe polis afsluiten of overstappen kan dus tijdelijk 7,2 procent korting opleveren.

Gemiddeld gezin bespaart 100,80
Uit het halfjaarlijkse verzekeringenonderzoek gepubliceerd in Wegwijs Magazine, blijkt dat een gemiddeld Nederlands gezin met kinderen ongeveer 1.400 euro per jaar kwijt is aan gezinsverzekeringen. Vóór 1 maart kiezen voor een jaarpremie levert dan nog snel 100,80 euro voordeel op. Verzekeringen die verband houden met het leven of welzijn van mensen zijn vrijgesteld van assurantiebelasting. Dit zijn bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, zorgverzekeringen of levensverzekeringen.

Nederland nog steeds goedkoop
Het belastingtarief op verzekeringen in Nederland, behoort zelfs na de verhoging tot de laagste van Europa. In Duitsland werd op 1 januari 2007 de assurantiebelasting verhoogd van 16 procent tot 19 procent. Het lijkt er op dat er dus nog behoorlijk rek zit in de belasting op verzekeringen. De verhoging van 2008 werd ingevoerd om de kosten voor het fiscaal aantrekkelijke banksparen op te vangen.

Belasting als melkkoe
Volgens hoogleraar Verzekeringskunde Fred de Jong fungeert de assurantiebelasting als melkkoe om gaten in de begroting mee te dichten. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers wijst dat van de hand. Verschillende kamerleden hadden geopperd om de assurantiebelasting tot zelfs 10,2 procent te verhogen, als dat zou voorkomen dat de BTW op podiumkunsten en kunstvoorwerpen zou worden ingevoerd. Volgens Weekers kunnen de verzekeringsklanten niet opdraaien voor een bepaalde groep personen die ervoor kiest om een culturele activiteit te bezoeken. De brancheorganisatie van financieel adviseurs Adfiz berekende dat de belastingverhoging de staatskas spekt met ongeveer 350 miljoen euro per jaar extra.

Voor 1 maart per jaar € 100,80 minder betalen? Vul voor meer informatie de digitale antwoordkaart in.

Bvdl

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie