Nieuws

Na IJsland nu sparen in Estland?

Estlanders zetten spaarder op verkeerde been

maandag 7 februari 2011
Na IJsland nu sparen in Estland?

Een nieuwe speler op de Nederlandse spaarmarkt trekt altijd de aandacht. Zeker nu de rentevergoedingen relatief laag liggen, is het interessant om te zien welk tarief een nieuwe bank presenteert. Het Estlandse Bigbank opereert sinds begin dit jaar in Nederland. Helaas maken de Oost-Europeanen niet direct een goede indruk. Op de website van de bank staan fouten en de vergelijkingstabel met andere banken is niet correct. Reden voor Nederlandse spaarvergelijkers om de rentetarieven van de bank voorlopig niet op te nemen in hun overzicht.

Bigbank werd in 1992 opgericht in Estland en is daarnaast actief in Letland, Litouwen, Duitsland, Oostenrijk en Finland. In Nederland is het niet mogelijk om een spaarrekening met een vrij opneembaar krediet bij de bank te openen, maar werkt Bigbank enkel met depositorekeningen, waarop spaargeld weggezet wordt tegen een vooraf overeengekomen termijn van één tot meerdere jaren. Sinds Estland sinds 1 januari met de euro betaalt, valt de bank onder de Europese garantieregels voor spaargeld. Het spaarsaldo is daarmee gegarandeerd tot 100.000 euro, maar moet bij een faillissement wel verhaald worden door de Estlandse overheid.

Met welke datum wordt vergeleken?
Tot zover niets nieuws onder de zon. Ook het Belgische Argenta en Bank of Scotland zijn actief op de Nederlandse spaarmarkt, zonder over Nederlandse garanties te kunnen beschikken. Waar de bank de fout mee in gaat, is de vergelijkingstabel die het laat zien op de eigen website, zo vond vanspaarbankveranderen.nl uit. De bank vergelijkt de eigen rente met die van Aegon Bank, ASN bank, SNS, ING en Credit Europe. Volgens de grafiek behaalt een depositorekening van Bigbank met alle bedragen en elke looptijd het beste rendement.

Onder de grafiek staat echter dat de getoonde rentes afkomstig zijn van de website van de vergeleken banken en dateren van 22 december 2010. Een listig gekozen datum, want sinds die tijd zijn bij zo goed als alle banken de rentetarieven opgelopen. Volgens Bigbank krijg je met een inleg van 5.000 euro voor vijf jaar vast bij de ING ongeveer 2,2 procent rente. In werkelijkheid bedraagt dat percentage 3,25 procent. Nog steeds lager dan de 4,05 die Bigbank in het vooruitzicht stelt, maar minder spectaculair dan de Estlanders willen doen geloven.

NIBC en Leaseplan Bank
Behalve dat de grafiek dus alleen voor de Bigbank up-to-date is, kiest de bank ook heel slim met welke andere banken het vergeleken wil worden. De banken met de hoogste depositorentes in Nederland zijn momenteel NIBC en Leaseplan. Zouden deze beide banken worden toegevoegd aan de tabel, dan zou Bigbank het op alle termijnen verliezen qua rendement. Er zijn dus betere opties.

Rekenfouten
Bigbank geeft geïnteresseerden de mogelijkheid om op de 'depositocalculator' uit te rekenen welk eindbedrag je mag verwachten bij welke inleg. Helaas gaat de bank ook hier de fout in, ditmaal in haar eigen nadeel. Het rendement worden namelijk niet exponentieel uitgerekend, maar slechts bij elkaar opgeteld. Wie 10.000 euro voor twee jaar wegzet tegen 2,55 procent rente krijgt volgens de bank dus 2 x 255 euro rente. De calculator berekent helaas geen rente over de eerder uitgekeerde rente en is dus een zinloos gereedschap op de website.

Spaargeld voor langere tijd uit handen geven is een kwestie van vertrouwen. Zeker sinds het Icesave-debacle wordt er veel beter gekeken naar het bedrijf achter het rentepercentage. De fouten die Bigbank begaat bij haar introductie in Nederland, maken het bedrijf niet meteen malafide. Maar als de bank volledig weet had van de gebeurtenissen in Nederland na de val van de beruchte IJslandse spaarbank, hadden de Estlanders beter kunnen investeren in een betrouwbare uitstraling, dan in slinkse marketingtrucs.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie